DNA face achiziţii publice în familie. Familia se numeşte Sterea, iar firma cu care face contractul este Asseco See, controlată în trecut de Sebastian Ghiţă.
DNA l-a anchetat, iar Justiţia l-a condamnat pe Ghiţă, dar unii nu se sperie de asta. Interesant e cum se va instrumenta DNA acum, singură.
DNA face achiziţii publice în familie. Familia Sterea
DNA a încheiat în ultimii patru ani contracte de peste două milioane de lei cu firma Asseco See. Una dintre persoanele care au decis cine câștigă licitațiile este șeful biroului de IT, Corneliu Sterea.
Soţia acestuia lucrează chiar la Asseco See, din mai 2020. Contractele cu DNA au început să curgă după angajarea ei, dezvăluie Rise Project.
Corneliu Sterea a semnat în repetate rânduri că nu se află într-un conflict de interese, deși e-mailul soției lui apare la contactele firmei IT, pe platforma de achiziții publice.
Citeşte şi: Dreptul copiilor la educatie – promisiuni versus realitate
Agenția Națională de Integritate a comunicat că această situație „poate fi de natură să genereze un conflict de interese”, conform G4Media.
Una dintre achiziții a fost finanțată din fonduri norvegiene, menite să combată corupția. Curtea de Conturi susține că achiziția este nelegală, inutilă și a fost făcută netransparent. Adică, din contră, promovează corupţia.
În toamna lui 2020, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cheltuit aproape 650 de mii de lei, pentru dezvoltarea unei platforme web de management al documentelor. Interesant este că DNA are un website de te ie cu capul.
Citeşte şi: PSD, via Sebastian Ghiţă, controlează voturile
Probabil că este cel mai revolut din România. Este în stadiul în care, dacă nu scrii cu „www” în faţă, nu găseşte serverul de hosting.
Iar după ce se încarcă arată ca pe vremea Ecaterinei Teodoroiu. Ca să nu mai vorbim că adresa este pna.ro în continuare, în timp ce, pe serverul de hosting, dna.ro e un add-on.
Aproape toți banii fluşturaţi vin din fonduri norvegiene, menite să ajute la combaterea corupției. Chiar așa se și numește proiectul: „Combaterea Criminalității și Corupției”.
Asseco See, legată de Sebastian Ghiţă
Dar firma la care au ajuns banii și legătura ei cu un om din interiorul DNA arată o altfel de realitate din culisele instituției: conflict de interese.
Asseco See, această firmă cu nume de hit brazilian de muzică latino, este o firmă care în trecut, cel puţin, a fost controlată de Sebastian Ghiţă.
Acum nouă ani, StareaPresei.ro scria că Sebastian Ghiţă controlează procesul de vot din România, prin intermediul Asseco See:
Mother Russia
PSD controlează din nou decelarea voturilor în sistemul informatic, aşa cum a făcut întotdeauna din 1990 încoace, de data aceasta prin acest Sebastian Ghiţă.
Voturile pentru alegerile prezidențiale sunt numărate de o firmă controlată de un apropiat al lui Victor Ponta, Sebastian Ghiţă, a explicat Cozmin Guşă, acţionar Realitatea Media. Contractul – atribuit prin negociere fără publicarea unui anunţ de participare.
Voturile românilor vor fi numărate şi controlate de firmele ASSECO-SEE şi SIVECO România. Sebastian Ghiță stă în spatele firmei ASSECO-SEE. Siveco a însemnat Ghiţă în ultimii doi ani, a explicat Guşă.
Prietenul lui Claudiu Florică
Iar Sebastian Ghiţă, acum, stă la Belgrad, sub protecţia serviciilor secrete ruse. Uite-aşa înţelegem de ce lucrează Anticorupţia, în România, cu frâna de mână trasă. O singură întrebare: unde s-a discutat contractul Asseco See: în baie? în bucătărie?
Şi acum să mergem mai departe cu mica noastră investigaţie. Am căutat conducătorii Asseco See România. La persoane de contact, apar Dragoş Stan şi Ion Colţan. Bonus: Alexandru Vişan, ca să nu rămânem datori.
BZI scria în 2017 că „proiectul SII Analytics, prin care SRI vrea sa dezvolte un sistem IT urias, care sa rezolve mult discutata interoperabilitate reunind toate bazele de date din Romania ar putea ajunge pe mainile unei controversate firme straine”.
Ymens Teamnet
Controversata este Ymens Teamnet. Hopa. Teamnet? Ledurile încep să pâlpâie. BZI în continuare:
Ar fi extrem de grav daca acest proiect, aflat in procedura de licitatie in acest moment, ajunge pe maini nepotrivite. Si, cum firmele romanesti participante pot fi acuzate de probleme cu justitia, Ymens Teamnet, firma controlata de Sebastian Ghita, fiind unul dintre participanti, exista riscul major ca firme straine, cel putin la fel de controversate, dar mai putin cunoscute la noi, sa puna mana pe baza de date a Romaniei.
Una dintre aceste companii este Asseco SEE Romania, filiala a firmei poloneze implicate in mari scandaluri in tara de origine.
Ţup şi Colţan!
In Romania, aceasta companie s-a infiltrat cu ajutorul unui personaj cunoscut din lumea IT-ului autohton, celebrul Dragos Stan de la Net Consulting, prietenul lui Claudiu Florica, si mai celebrul denuntator, dar si caraus de mita, din dosarul Microsoft.
Potrivit blogului Sorinei Matei, in iunie 2003 SC Net Consulting SRL era detinuta de cetateanul austriac Josef Graf care avea 70% din actiuni, reprezentat de Dragos Stan.
Restul actiunilor erau detinute de Ion Coltan (15%) si de acelasi Dragos Stan (tot cu 15%), care era si administrator al societatii.