home POLITICA Dincolo de scandalul Dominique Strauss-Kahn

Dincolo de scandalul Dominique Strauss-Kahn

Share

~Dragos Paul Aligica~

Daca, economic vorbind, DSK si tribulatiile sale nu conteaza in schema mare a lucrurilor, ce conteaza? Am spus: Conteaza o viziune privind economia ce impiedica radiografia si tratarea problemelor structurale ale economiei occidentale.

foto: HotNews

O viziune ce domina o buna parte a elitelor politice, financiare si mediatice. Le domina nu doar pentru ca au ajuns sa creada profund in ea ci si pentru ca le si serveste foarte bine interesele. Sa explicam.

De mai mult de o jumatate de secol, o parte semnificativa si influenta a decidentilor economici si politici occidentali impartaseste presupozitia ca economia simbolica –bani, credit, titluri finanicare- sunt esenta economiei iar marfurile, productia, economisirea, munca sunt „valul realitatii“.

Aceste lucruri concrete, scrie un mare ganditor al secolului trecut (marfurile, productia, munca) sunt vazute ca fiind “determinate de evenimentele monetare: oferta de moneda, creditul, nivelul dobanzii, etc.

Bunurile, serviciile, productia, productivitatea, cererea, ocuparea fortei de munca si in ultima instanta preturile, toate sunt variabile dependente in raport cu evenimentele macroeconomice ce au loc la nivelul dinamicii simbolurilor monetare“.

O buna parte a elitelor occidentale a ajuns asadar sa fie convinsa ca poate genera prosperitate si stabilitate prin controlul banilor si creditului. Iar acest control este cheia controlului social. Convingerea in cauza s-a transformat in principiu de organizare sociala.

Sigur ca relatia dintre, pe de o parte, „economia reala“ a marfurilor, serviciilor, a muncii si, pe de alta, „economia simbolurilor“ a monedei si creditului a fost in mod continuu vizata de catre  potentatii si “inginerii financiari” din toate timpurile.

Nu e ceva descoperit in a doua jumatate a secolului 20. Noutatea este gradul in care in ultimii 50-60 de ani multi occidentali au ajuns sa creada in capacitatea cvasi-magica a economiei simbolice de a rezolva problemele economiei reale.

Gradul in care “ingineria financiara” a ajuns sa fie alfa si omega strategiei economice este incredibil… citeste tot pe Contributors

 

Citeşte şi
Ambasada Rusiei la București le spune românilor să fie atenți la informațiile despre acțiunile soldaților
Sub oblăduirea binevoitoare (cu penalii) a PSD, România devine o ţară în curs de gangsterizare.De
~Otelul, in grupa cu Manchester, Benfica si Basel~cum s-a refugiat Casa Regala din calea jefuitorilor
Tristane Banon, scriitoare şi jurnalistă franceză, intenţionează să depună o plângere în care îl acuză
~Mihai Prisacariu de la SGR cercetat de ANI~dezastru la BAC~ Ucraina, avertizata in Dosarul Bastroe~cum
~vrem garantii de la rusi~la Iasi, SRI ancheteaza microfoanele DNA~Raed Arafat vrea reforma, da' nu
"Lucram pe atunci la RFI şi am participat la o conferinţă la Bucureşti unde era
Întrebarea-cheie e cum a ajuns un astfel de personaj să conducă cea mai mare instituţie
~Boc ramane premier~Iliescu si Nastase, despre "rivulutie" cu PSD, la Brasov~Brandusa Novac risca dosar penal~Strauss-Kahn
De-asta a luat-o razna trabantuL economiei globale si volgA finantelor mondiale si nimeni nu opreste
Share