Rare Bird, “Iceberg” (HeavyProg, BluesProgressive, dinamita muzicală)

Share

Tot insist cu Rare Bird, pentru ca, de cate ori revin si ascult primele doua albume ale acestei trupe, nu ma pot opri sa nu-mi pun niste intrebari, cand compar cu urmatoarele lor doua albume, de exemplu “Epic Forest”.

https://www.youtube.com/watch?v=kpQZtT6KykE

Ei bine, este cu totul alta muzica, in regula, dispare complet heavyprog-ul si in loc urmasii lui Graham Field, dimpreuna cu acest formidabil solist vocal, Steve Gould, dar si cu Dave Kaffineti la clape, canta rock. Un rock banal, pe care l-am auzit inca de 70.000 de ori la tot atatea formatii din lumea anglo-saxona.

Am citit de curand niste declaratii ale lui Graham Field, care rememoreaza perioada in care canta cu aceasta trupa si isi pusese amprenta puternicei sale personalitati asupra Rare Bird. El spune: “[la momentul schimbarii line-up-ului trupei] …am fost obligati sa alegem intre a ramane saraci pentru tot restul vietii noastre si a ne aranja vietile”.

Eu cred ca au gresit, pentru ca ei ar fi devenit notorii, ar fi vandut enorm, asemeni Emerson, Lake & Palmer sau Genesis, iar noi am fi castigat inca un supergrup de muzica progresiva. Ceea ce ne ramane de facut este sa ascultam aceste perle muzicale.

Iceberg este de pe primul album Rare Bird, din anul 1969, dar intreg albumul este extrem de valoros si merita ascultat, piesa cu piesa, chiar daca nu toate piesele sunt inregistrate in conditii acustice foarte bune.

Share