home CULTURA, MUZICA King Crimson, “On The Court Of The Crimson King” (dinamita muzicală)

King Crimson, “On The Court Of The Crimson King” (dinamita muzicală)

Share

King Crimson este unul dintre putinele grupuri de psychedelic progressive rock care a reusit sa atinga o universalitate covarsitoare, prin muzica extrem de profunda pe care a creat-o de-a lungul timpului.

Gurul grupului si, practic, cel care si-a legat numele si intreaga viata de King Crimson este Robert Fripp, considerat de criticii de gen unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX. Stiu ca aceia care vin dinspre muzica preclasica si clasica vor avea o retinere mare cand vor vedea aceste randuri scrise.

Cand am auzit prima data acest lucru, am strambat din nas, convins ca acei muzicologi exagereaza. Acum, dupa ce am ascultat cel putin cele sapte albume dintre 1969 si 1974, incepand cu “In The Court Of The Crimson King” si terminand cu “Red”, pot sa spun ca acela care afirma ca Fripp este un mare muzician, unul dintre cei mai mari, stie ce spune.

Ascultam primul mare hit al lui King Crimson, din anul 1969, cu un recital formidabil de voce adevarata, dat de marele vocalist John Wetton (chitara bas, voce), care, dupa parerea mea, este una dintre marile voci ale rockului.

King Crimson este una dintre marile formatii de rock progresiv care a reusit sa ramana, de-a lungul timpului si pana in ziua de azi, o formatie de cult, si nu sa decada intr-o formatie de mase, cum s-a intamplat cu Fleetwood Mac, dupa plecarea lui Peter Green, sau cu Genesis, dupa plecarea lui Peter Gabriel.

Sa insist putin pe Mister John Wetton. Incercati, daca doriti si aveti cum, sa cantati acolo unde canta acest mare gurist. Veti avea surpriza sa constatati ca este foarte sus si ca vocea dumneavoastra (ma refer la ascultatorii de sex masculin) are foarte multe frecvente inalte si deloc basi.

Farmecul si unicitatea vocii lui Wetton este in cantitatea extraordinar de mare de basi pe care ii are vocea sa, acolo sus. Eu cred ca, chiar daca urmatorul mare vocalist al lui King Crimson a fost Greg Lake, ulterior solist vocal al unui alt supergrup, Emerson, Lake & Palmer, Wetton ramane patentul vocal inconfundabil al acestui grup.

Citeşte şi
DINAMITA MUZICALA: Asia, “Open Your Eyes”

Asia a fost o trupa constituita pe ruinele a trei mari supergrupuri de rock progresiv: Read more

Heat of the Moment, Asia (dinamita muzicală, ProgressiveRock)

Ce a cantat Asia e mult sub ceea ce au cantat trupele din care au Read more

DINAMITA MUZICALA: Fleetwood Mac, “Oh Well” (1969 – Then Play On)

Când trupa a mers în Statele Unite în ianuarie, 1969, au înregistrat multe melodii la Read more

DINAMITA MUZICALA: Danny Kirwan & Fleetwood Mac, “Although the Sun is Shining”

Aceasta este o versiune puţin modificată a celebrei piese a lui Danny Kirwan (foto 1), Read more

Fleetwood Mac, “Oh Well” (dinamita muzicală, BritishWhiteBlues)

Prin anul de gratie 1970, Fleetwood Mac (Peter Green's Fleetwood Mac, niciodata nu voi vorbi Read more

Genesis, “The Musical Box” (Nursery Crime, dinamita muzicală)

Legatura dintre Genesisul "lui Peter Gabriel" si "cel al lui Phill Collins" se vede in Read more

Area, “Arbeit Macht Frei” (1973) (dinamita muzicală, RPI)

Area a fost o mare trupă italiană, formal încadrată în categoria rockului progresiv. Liderul grupului Read more

Share