home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Hiromi Uehara / Flashback

DINAMITA MUZICALA: Hiromi Uehara / Flashback

Share

Hiromi Uehara (上原ひろみ, n.26 martie 1970, la Hamamatsu, in Japonia) este o renumită compozitoare şi pianistă de jazz, devenită celebră datorită virtuozităţii sale, concertelor electrizante şi mixturii de genuri muzicale din compoziţiile sale (jazz, rock progresiv, muzica clasica şi fusion).

Hiromi şi-a început lecţiile de muzică clasică şi pian la vîrsta de 5 ani. Apoi, la vîrsta de 8 ani, a continuat cu jazz-ul, de care s-a apropiat datorită profesorului său de pian, Noriko Hakita.

La 14 ani deja concerta cu Orchestra Filarmonică din Cehia, iar la 17 ani începe colaborarea cu muzicianul Chick Corea. După ce a realizat cîteva compoziţii, pentru companii japoneze precum Nissan, s-a înscris la Berklee College of Music din Boston, unde a colaborat cu muzicianul Ahmad Jamal.

În această perioadă, imediat după absolvirea studiilor, va semna cu casa de discuri Telarc. Pînă la debutul său oficial, consemnat în anul 2003, Hiromi a concertat în întreaga lume, participînd la numeroase festivaluri de jazz.

Hiromi Trio a fost iniţial alcătuit din basistul Mitch Cohn şi bateristul Dave DiCenso. În 2004 Hiromi înregistrează cel de-al doilea album al său, “Brain”, cu basistul Tony Grey şi bateristul Martin Valihora.

La 19 octombrie 2006, acestui trio i se alătură ghitaristul David Fiuczynski, cu care participă la Jazz Factory, din Louisville, Kentucky. Va continua colaborarea cu acesta şi la albumele “Time Control” şi “Beyond Standard”. Uneori grupului i se alătură şi ghitaristul John Shannon.

Share