home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Focus, “La Cathedrale de Strasbourg” (Hamburger Concerto)

DINAMITA MUZICALA: Focus, “La Cathedrale de Strasbourg” (Hamburger Concerto)

Share

Hamburger Concerto este, din punctul meu de vedere, o culme a creatiei marelui grup olandez Focus. Voi lasa melomanilor placerea sa deguste in detaliu frumusetile acestui deosebit de profund si frumos album de ProgSymphonic.

Prima parte incepe cu detalii progresive, care pornesc de la prima variatiune dintre Variatiunile lui Johannes Brahms pe o tema de Haydn. Urmeaza o extrem de percutanta si meditativa miscare de revenire la muzica baroca, odata cu “La Cathedrale de Strasbourg”.

Ceea ce trebuie sa inteleaga ascultatorul este ca, asa cum stau lucrurile cu multi dintre progerii inraiti, atunci cand pornesc de la o tema din muzica preclasica, clasica sau neoclasica, ei o folosesc ca pretext pentru a evada in exercitii de virtuozitate interpretativa tipica acestor grupuri grozave.

Maine, voi posta o intreaga sectiune mai ampla live din Hamburger Concerto, insa nici aceasta nu poate cuprinde intregul album, ce dureaza peste 35 de minute, cu tot cu bonusu track-ul de la sfarsit.

Iubitorul genului va trebui sa sape, sa gaseasca si sa asculte tot acest album fabulos, care (repet, dupa parerea mea) reprezinta apogeul creatiei grupului Focus, in care stralucesc muzicienii Jan Akkerman si Thijs van Leer.

Share