home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Danny Kirwan & Fleetwood Mac, “Although the Sun is Shining”

DINAMITA MUZICALA: Danny Kirwan & Fleetwood Mac, “Although the Sun is Shining”

Share

Aceasta este o versiune puţin modificată a celebrei piese a lui Danny Kirwan (foto 1), lansată de Fleetwood Mac, pe vremea când Peter Green era destul de deranjat de personalitatea extrem de puternică şi de profunzimea muzicianului englez.

Fleetwood Mac s-a format la Londra în 1967, când Peter Green a părăsit trupa de blues britanică John Mayall & the Bluesbreakers. Green l-a înlocuit pe chitaristul Eric Clapton în Bluesbreakers şi a primit laude din partea criticilor, pentru prestaţia sa de pe albumul “A Hard Road”.

După ce a fost în Bluesbreakers o vreme, Green a întrebat dacă toboşarul Mick Fleetwood poate să îl înlocuiască pe Aynsley Dunbar. John Mayall a acceptat, iar Fleetwood a devenit membru al trupei.

Bluesbreakers era acum alcătuită din Green, Fleetwood, John McVie (foto 2) şi John Mayall. Green l-a contactat pe Fleetwood pentru a forma o nouă trupă. Ei îl doreau insistent pe McVie ca basist şi chiar au numit trupa Fleetwood Mac, pentru a-l atrage pe McVie.

Totuşi, acesta a ales să rămână cu Mayall, decât să se alăture unei trupe necunoscute. Este bine de înteles faptul că trouvaille-ul lui Peter Green a fost că şi-a format o trupă al cărei lider era, care in fapt însă era Bluesbreakers, fără John Mayall.

Între timp, Green şi Fleetwood i-au recrutat pe chitaristul Jeremy Spencer şi basistul Bob Brunning, care era în trupă, sub înţelegerea să o părăsească dacă McVie accepta să se alăture. Această primă versiune a trupei şi-a făcut debutul pe 13 august, 1967, la Windsor Jazz and Blues Festival.

La câteva săptămâni de la spectacol, McVie a acceptat să devină basistul trupei. Primul album al trupei, Fleetwood Mac, a fost un album blues lansat în februarie 1968, prin casa de discuri Blue Horizon. Albumul a avut un succes major în Marea Britanie, ocupând locul 4, deşi nu avea nici un single lansat de pe el.

Trupa a lansat două single-uri, “Black Magic Woman” şi “Need Your Love So Bad”. Al doilea album al trupei, “Mr. Wonderful“, a fost lansat în august 1968. Ca şi precendentul, acesta era un album blues.

Pe acest album a cântat pentru prima dată, ca muzician de studio, Christine Perfect (foto 3) din Chicken Shack (care mai târziu avea să se căsătoreasca cu John McVie şi să devină cunoscută ca Christine McVie).

La puţin timp după lansarea celui de-al doilea album, Fleetwood Mac l-a adăugat pe chitaristul Danny Kirwan, în vârstă de doar 18 ani. Green era frustrat de faptul că Jeremy Spencer dorea să contribuie la melodiile lui. Un muzician matur, autodidact şi desăvârşit, Kirwan a dat o nouă dimensiune muzicală trupei.

Cu Kirwan, trupa a lansat prima melodie numărul 1 în Europa, “Albatross”. Tot în această perioadă, trupa a lansat al doilea album american, “English Rose”, care conţinea jumătate din “Mr. Wonderful”, câteva melodii noi compuse de Kirwan şi al treilea album european, “The Pious Bird of Good Omen”.

Personalitatea lui Danny se va vedea foarte clar însă în albumul “Then Play On” din anul 1969, pe care eu îl consider cel mai profund album al grupului. Acesta încă nu trecuse de la blues la rock, apoi la pop, dupa plecarea lui Peter Green, iar toate influenţele muzicale se combinau într-o fuziune de stiluri extrem de atrăgătoare, care a dat o complexitate aparte muzicii Fleetwood Mac, chiar dacă trupa a făcut cea mai puternică muzică în perioada sa blues.

Share