home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Camel, “Lady Fantasy” (Mirage – 1974)

DINAMITA MUZICALA: Camel, “Lady Fantasy” (Mirage – 1974)

Share

Ascultam piesa cea mai complexa de pe albumul “Mirage”, lansat in anul 1974 de marele grup britanic de SymphonicProg Camel. Practic necunoscut in Romania, pentru ca muzica sa nu a fost la fel de agresiva ca a grupurilor Genesis, Yes sau King Crimson, Camel este, dupa parerea mea, unul dintre reperele britanice ale muzicii progresive.

Radacinile Camel merg pana in anul 1964, cand fratii Latimer, Andrew si Bryan, au facut parte dintr-un grup numit The Phantom Four. Dupa ce au capatat ceva popularitate, si-au schimbat numele in Strage Brew (fara nici o legatura cu marele hit al altor britanici, Cream, atunci cand basistul Graham Cooper a intrat in grup.

Dar Bryan Latimer si Cooper au parasit grupul si in loc a venit Doug Ferguson. A fost momentul in care percutionistul Andrew Ward a intrat in grup si s-a format astfel o noua trupa, mai spre blues, numita The Brew, apoi in fine in anul 1971, odata cu venirea in trupa a keyboardistului  Peter Bardens s-a nascut oficial Camel.

In prima lor perioada, Camel a lansat patru albume: Camel (1973), Mirage (1974), The Snow Goose (1975) si Moonmadness (1976). Eponimul din 1973 a fost primit cu destul de putin entuziasm de public si casa de discuri MCA, care nu a dorit sa-si asume risc investitional in continuare, nu a mai prelungit contractul si pentru urmatorul album.

Au urmat zece ani sub contract cu DECCA Records, care au fost tot atatia ani de glorie si sunt considerati anii definitorii pentru muzica acestei trupe. “Mirage”, Snow Goose” si “Moonmadness” este considerata trilogia esentiala a grupului.

In timpul turneului de promovare la Moonmadness, in grup intra saxofonistul si flautistul Mel Collins si astfel se produce prima schimbare radicala de sound pentru Camel, si pentru ca Alan Ferguson este inlocuit de fostul basist al grupului Caravan, Richard Sinclair.

Imi place muzica acestui grup, pentru ca nu este o simpla insiruire de note, ci o elevatie de structuri muzicale complexe in permanenta miscare si interactiune, care invita la meditatie. Or, meditatia este esenta muzicii si, in general, a oricarui act creator.

Iata versiunea compatibila HD a acestei melodii:

Share