home CULTURA, MUZICA Broselmaschine, “Nossa Bova” (FolkProg, dinamita muzicală)

Broselmaschine, “Nossa Bova” (FolkProg, dinamita muzicală)

Share

Inspirata de muzica folk americana a lui Bob Dylan, Joan Baez, Phil Ochs si Joni Mitchell, Broselmaschine, varianta germana de FolkRock pe chitara acustica practicata de Peter Bursch este puternic influentata de muzica indiana. De altfel, Bursch nu a fost singurul german influentat de indieni.

Formata cu un prim line-up, numit Broselmaschine, in anul 1968, trupa ii mai avea in componenta pe flautista si vocalista Jenni Schucker, la voce pe Willi Kissmer, care facea si chitara, si cetera, pe Lutz Ringer la metallaphon si chitara bas si pe Mike Hellbach la congas, tabla si mellotron.

Desi multe dintre cantece au nume germane, mare parte din text este in limba engleza. Cvintetul Broselmaschine s-a desfiintat in anul 1971, dupa primul album, iar Bursch, pastrandu-l numai pe Kissmer la chitara, din primul line-up, si-a continuat explorarile muzicale sub numele Peter Bursch Und Die Broselmaschine, impreuna cu percutionistul Mani Neumeier (venit din trupa Guru Guru), tobarul Jan Fride (de la Kraan) si alti trei muzicieni.

Al doilea LP este si cel mai bun al grupului: a wonderful acoustic album full of finesse of subtle Indian, Middle-Eastern flavour (sitar, tabla, flute) as well as Irish/Scottish traditional folk (mandolin, multi-voice harmonies), cum il caracterizeaza ProgArchives.

Am ales sentimentala “Nossa Bova” pentru ca pare cea mai comestibila pentru cine nu a ascultat pana acum acest gen de muzica, pe care unii o numesc CosmicFolk. Personal, eu cred ca acesta este un alt aspect, extrem de frumos si interesant, al marelui curent muzical al anilor ’70, numit KrautRock, care inglobeaza cam toate curentele hippiote ale acelor ani, incadrabile, intr-un fel sau altul, in genul progresiv, cu aerul kraut tipic muzicii progresive germane.

Citeşte şi
Old krautrock obscurity from Munich. Propulsive epic improvisations meet psychedelic primitive essence. In a similar
Ejwuusl Wessahqqan (1975, 40.53/67.49) ***½/0 (T) Die Geborstenen Kuppeln Von Yethlyreom Die Orangefarbene Wüste Südwestlich
FilesTube: http://rapidshare.com/files/15469445/Ejwuusl_wessahqqan_-_ejwuusl_wessahqqan1975.rar.html
SKU 05/GOD 016 Originally released in 1971 in a self released edition of only 300
Foto: Wolfram Graser (chitara, voce) (1971 – present) Formed 1971 A German trio who supposedly
Foto: basistul Rene Filous, inventatorul ciudatului instrument philouphone sau filouphon One of my favorite Krautrock
Acest grup obscur german de KrautRock a lansat, sub numele sau, numai patru piese. Au
Folosirea de catre acest grup a instrumentelor de suflat din lemn, precum si a unor
In ce consta aceasta doctrina muzicala?, cam in aceeasi perioada dusa pana la rang de
Muzicienii germani erau Reinhart Firchow (recordere, flaute, ocarina, stilofon, percutie, voce), Lucas Lindholm (bas, vioara
Share