home CULTURA, MUZICA Blodwyn Pig, “See My Way” (BluesProg, dinamita muzicala)

Blodwyn Pig, “See My Way” (BluesProg, dinamita muzicala)

Share

Blodwyn Pig a fost un grup britanic de blues-rock, a carui muzica a ramas un exemplu de complexitate si maiestrie. In momentele de gratie, grupul a facut sa se intalneasca jazz-ul, rock-ul, blues-ul si armoniile progresive, intr-un soi de jamin’ care pare foarte usor de realizat si in realitate este una dintre chestiile cele mai grele din muzica.

Blodwyn Pig

Grupul a fost fondat de catre solistul, chitaristul si compozitorul Mick Abrahams, dupa ce acesta a parasit Jethro Tull in anul 1968, din cauza diferentelor de viziune muzicala cu liderul grupului, Ian Anderson.

Dragut este ca unul dintre motivele despartirii dintre Abrahams si Jethro a fost faptul ca acesta nu intelegea sa munceasca sapte zile din sapte, asa cum avea pretentia Anderson.

FOTO: MusicTravellersTwo

Muzicianul a format Blodwyn Pig impreuna cu Jack Lancaster (saxofon), Andy Pyle (chitara bas) si Ron Berg (percutie); ulterior, chitaristul de la Yes si Flash Peter Banks a devenit unul dintre multii chitaristii mari care i-au succedat lui Abrahams, dupa ce acesta a plecat o vreme din Bloodwyn Pig ca sa-si formeze propriul grup.

Cu Abrahams si Lancaster lideri, Blodwyn Pig a inregistratdoua albume, Ahead Rings Out (1969) si Getting To This (1970). Ambele de poveste, ambele au ajuns in Top Ten al UK Albums Chart si au fost in topuri si in Statele Unite.

Este foarte greu sa explici in cateva cuvinte cat de importanti sunt acesti Blodwyn Pig, despre care publicul larg nu prea a auzit, chiar daca porneste din acelasi filon creator cu, de exemplu, The Yardbirds. Motiv pentru care sfatul meu este sa le fie ascultata discografia.

Share