Banco Del Mutuo Soccorso, “Il Volo/R.I.P.” (GISP, dinamita muzicală)

Share

Banco Del Mutuo Soccorso (BMS) (adica in traducere banca de ajutor social) este una dintre cele patru sau cinci mari formatii de rock progresiv italiene care au rezistat pana in ziua de azi, iar pentru aceasta au platit inclusiv pretul unor albume mai comerciale: BMS, Campo di Marte sau Premiata Forneria Marconi.

Il Volo / R.I.P. este unul dintre cele mai bune momente ale acestei trupe minunate, care imbina tehnica instrumentala si in primul rand pe cea a pianului electric cu o voce fabuloasa, despre care, din pacate, se stiu prea putine lucruri pe plan mondial.

Francesco Di Giacomo are o voce cu care trebuie sa te obisnuiesti, apoi incepe sa-ti placa. Pentru a te obisnui cu vocea sa, trebuie sa asculti cateva piese “de intrare” (“Il Volo/R.I.P.” este a doua intrare pe care o propun in muzica Banco), cu reprize mai lente, iar apoi esti pregatit oarecum pentru greutati.

Partiturile Banco, o culme a stilului Great Italian Symphonic Progressive, dupa parerea mea, sunt sofisticate, tehnice, alambicate, profunde si trebuie ascultate cu staruinta si putere de intelegere.

Marile LP-uri BMS sunt creatii programatice, cum este cazul albumelor “Darwin” sau “Io Sono Nato Libero”, care trebuie ascultate cap-coada, cu versurile in fata, intelese in intreaga lor profunzime.

de-abia atunci creierul va elibera serotonina si vei simti placerea muzicii Banco.

Share