home ECONOMIE, POLITICA Din ciclul “suntem disperaţi, nu mai avem bani”

Din ciclul “suntem disperaţi, nu mai avem bani”

Share
"Doamne, înainte să fiu ministru nici nu mi-am imaginat cât de scump poate fi aerul!"
“Doamne, înainte să fiu ministru nici nu mi-am imaginat cât de scump poate fi aerul!”

Liviu Voinea, ministrul Bugetului, a declarat că Guvernul ia în calcul lărgirea bazei de impozitare, prin “eliminarea excepţiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care există în scenariul de bază pentru bugetul pe anul viitor între venituri şi cheltuieli”.

Nu există, după câte vedem, decât “luări în calcul”, pe un aşa-zis “scenariu de bază” pentru bugetul pe anul viitor, conform căruia, deducem noi din cele spuse de Voinea, un gol (care deja se crăcănează cu sute de miliaoen de lei lunar) va deveni dramatic anul viitor, iar atunci trebuie găsite soluţii pentru aducerea banilor la buget.

De exemplu, “Guvernul intenţionează să renunţe anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie”, a anunţat tot Liviu Voinea, fără a preciza însă “care va fi noua modalitate de calcul.

Această abordare denotă piraterism fiscal, pentru că este clar că Executivul urmăreşte să schimbe regulile în Codul Fiscal, astfel încât să aducă, pe scenarii de atragere de bani la buget, mai mulţi bani. Probabil că există mai multe scenarii luate în calcul și se va opta la cel mai avantajos pentru stat (adică cel mai spoliator pentru cetăţean) atunci când ne vom afla în buza momentului şi va trebui să spunem “sări”.

Cel mai simplu pentru Cabinetul Ponta ar fi să doteze populaţia cu măşti antirespirat şi să taxeze fiecare gură de aer pe care o respiră românii. Un om inspiră de 23.000 de ori pe zi. În România trăiesc în jur de 22 de milioane de cetăţeni.

Restul e obiect de studiu pentru dl. Liviu Voinea, bugetofagul-şef al Cabinetului Ponta, care va calcula cu cât trebuie taxată o respirație umană, astfel încât să se ajungă la concurența banilor lipsă la buget. Iar pe măsură ce gaura se va căsca tot mai adânc, respirația în România va deveni tot mai scumpă.

Share