Diaspora Pentru România solicită modificarea legislaţiei electorale

Share

Tommy Tomescu, liderul ONG-ului “Diaspora Pentru România”, solicită modificarea legislaţiei electorale, despre care spune că, în forma actuală, tot nu este satisfăcătoare pentru românii care votează din afara ţării.

Mai jos, comunicatul DPR:

Înregistrarea românilor din diaspora pe site-ul Autorității Electorale Permanente (A.E.P.) s-a încheiat ieri, 15 septembrie 2019.

Numărul românilor înscriși este extrem de mic, aproape 80.000, adică 1,4% din cei 5,5 milioane de români din diaspora s-au înregistrat pentru a:

–  vota mai ușor, de la ei de acasă, din sufragerie, prin corespondență;

–  sau a determina înființarea unei secții suplimentare.

Este condamnabil faptul că A.E.P. nu a făcut o promovare mai agresivă a programului de înscriere în diaspora, cu toate clarificările necesare pentru a elimina zvonurile. Este de asemenea regretabilă atitudinea multor români din diaspora care nu s-au înscris, deși au știut de existența acestui site.

Ne-am zbătut pentru a avea posibilitatea să votăm prin corespondență și electronic. Dar atunci când ni s-a oferit oportunitatea votului prin corespondență, nu am făcut acest lucru.

Din păcate se pare că este un simptom caracteristic. Doar 50% din membrii unui partid votat de aproape jumătate din votanții din diaspora s-au deranjat să voteze prin vot electronic, în momentul când li s-a oferit această oportunitate.

Extinderea programului de votare la trei zile nu va rezolva problema cozilor din diaspora deoarece numărul persoanelor din diaspora dispuse să fie membri într-o secție de votare se preconizează a fi mai mic.  Acest fapt este posibil sa determine organizarea unui număr mai mic de secții de vot.

Numărul membrilor secțiilor de votare va fi mai mic deoarece:

  • cei care au fost membri la tururile de scrutin anterioare și au fost înjurați de votanți pe nedrept nu vor mai dori să repete experiența;
  • membrilor secțiilor de votare li se cere să își ia angajamentul că nu vor merge la muncă timp de 8 zile pentru a participa la ambele tururi ale alegerilor prezidențiale. Întrebarea care se ridică este câți români din diaspora ar fi dispuși sau ar putea să renunțe la a mai merge la muncă, fiind în același timp și mai prost remunerați (până la de 4 ori mai puțin față de plata aferentă unei zile de muncă în diaspora).

Solicităm modificarea legislației pentru a permite participarea cetățenilor români ca membri ai secțiilor de votare și pentru intervale mai scurte de timp (1-2 zile) și eliminarea obligativității prezenței pe durata tuturor celor 8 zile aferente alegerilor prezidențiale. De asemenea, ar trebui luată în considerare și varianta creșterii onorariului acordat membrilor secțiilor de vot, pentru a se putea asigura un număr decent de membri în secțiile de votare.

În Marea Britanie s-au înregistrat de două ori mai mulți români decât în Spania și Italia, deși în țările respective se află de două ori mai mulți români decât în Marea Britanie. Acest lucru indică faptul că sunt lucruri care trebuie îmbunătățite în acele comunități sau misiuni diplomatice care s-au ocupat de diseminarea informației.

https://www.facebook.com/tommy.tomescu.9/videos/1151417941718448

Cu considerație,

Dr. Tommy Iuliu Joul Tomescu, DMD
Reprezentant al grupului de acțiune civică ’’Diaspora Pentru România’’
Organizatorul adunării publice ‘’Mitingul Diasporei’’ – 10 august 2019 si 10 august 2020
info@diasporapentruromania.org
drtommytomes@gmail.com

Share