home EVENIMENT, POLITICA Diaspora îi spune lui Iohannis că îi este îngrădit dreptul la vot

Diaspora îi spune lui Iohannis că îi este îngrădit dreptul la vot

Share

Mai multe organizații civice ale comunităților din Diaspora i-au adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, prin care îi transmit acestuia o serie de nemulțumiri legate de reprezentarea românilor din străinătate în Parlament, de îngrădirea dreptului lor la vot prin diferite mijloace și, în acest context, îi cer să sesizeze Curtea Constituțională.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Semnatarii scrisorii consideră că românii care trăiesc în străinătate au fost împiedicați să își exercite dreptul la vot, la cele mai recente alegeri parlamentare, prin ”obstacole fizice, informaționale și mai ales legale”. De asemenea, ei consideră că Diaspora nu este reprezentată de un număr just de parlamentari în Parlamentul de la București.

Aceștia își explică și demersurile făcute până acum: o solicitare la instituția Avocatului Poporului, urmată de 83 de cereri conexe trimise din România, Franța, Germania, Elveția, Italia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Irlanda.

Instituția condusă de Victor Ciorbea a respins însă sesizarea, cu argumente ce dovedesc, în opinia reprezentanților acestor organizații, ”o înțelegere eronată a principiilor statului de drept”.

Spre exemplu, spun ei, în răspunsul instituției Avocatului Poporului se afirmă în mod repetat că „legiuitorul poate alege orice soluție dorește, deși legiuitorul se supune Constituției și are libertatea de a legifera numai în acest cadru”.

Și în ceea ce privește argumentele bazate pe date numerice și pe calcule matematice transmise Avocatului Poporului, ”răspunsul a fost evaziv și lipsit de relevanță în speță”, se arată în scrisoarea deschisă.

Scrisoarea deschisă adresată Președintelui României

Domnule Președinte,

Așa cum au demonstrat‑o prin răsturnarea de situație la alegerile prezidențiale din 2014, cetățenii români din Diaspora pot și vor să aibă un cuvânt de spus pentru patria lor, iar țara este datoare să‑și asculte fiicele și fiii.

Dar, pentru alegerile parlamentare, românii din străinătate au fost – și sunt – împiedicați să‑și exercite dreptul lor prin obstacole fizice, informaționale și, mai ales, legale.

Ei nu sunt reprezentați de un număr just de parlamentari în Parlamentul de la București. Votul lor are greutate mai mică decât cel al compatrioților lor de acasă.

Îndată după alegerile din decembrie 2016, un grup de români din Diaspora și din țară și‑au unit eforturile într‑o acțiune legală de amploare pentru a denunța pe cale legală această nedreptate. Căci, domnule Președinte, Constituția României prevede fără echivoc egalitatea cetățenilor în fața legii: fără deosebire de religie, de sex, de etnie. Fără deosebire de domiciliu.

Urmând calea legală, cetățenii s‑au adresat instituției Avocatului Poporului solicitând sesizarea Curții Constituționale a României pentru a constata neconstituționalitatea parțială a Legii 208/2015 care reglementează alegerile parlamentare la termen, aflată în vigoare.

Solicitarea a fost înregistrată la instituția Avocatului Poporului cu numărul 1297/28.01.2019 și a fost urmată de 83 cereri conexe trimise din România, Franța, Germania, Elveția, Italia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Irlanda.

Instituția Avocatului Poporului a respins sesizarea cu argumente ce dovedesc o înțelegere eronată a principiilor statului de drept. Spre exemplu, în răspunsul instituției Avocatului Poporului se afirmă în mod repetat că „legiuitorul poate alege orice soluție dorește” – deși legiuitorul se supune Constituției și are libertatea de a legifera numai în acest cadru.

La argumente bazate pe date numerice și pe calcule matematice, răspunsul este evaziv și lipsit de relevanță în speță. În răspunsul ei, instituția Avocatului Poporului face trimitere la un proiect de lege care ar putea să corecteze situația. Or, acest proiect nu este legislație în vigoare și nu are nici un impact asupra constituționalității Legii 208/2015 la care se referă solicitarea.

Știm, domnule Președinte, că v‑a fost adresat un memoriu prin care sunteți rugat ca, în calitatea Dumneavoastră de apărător al Constituției, să semnalați Curții Constituționale a României nedreptatea fundamentală observată și formulată în acest memoriu.

Noi, semnatari ai acestei scrisori deschise, ne alăturăm memoriului și vă adresăm solicitarea să sprijiniți cu toate mijloacele de care dispuneți corectarea nedreptății făcute nouă și concetățenilor noștri.

Grupurile și asociațiile civice semnatare:

Grupul de acțiune “Un Timbru pentru Dreptate”
Acțiunea Civică Galați
Alba Iulia Civică
Aradul Civic
Asociația Bihorul Civic
Asociaţia Civică #activag Piteşti
Asociația Platforma România 100
Canada Save Roșia
Corupția Ucide
Cuza vrea dreptate Iași
Diaspora Franța Solidară cu România
Grupul Civic Cetățean Implicat
Grupul Civic Madrid
Inițiativa Timișoara
Mișcarea Civică Diaspora Belgia
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
ProCivic Baia Mare
#Reset
#Rezist Constanța
#Rezist Iași
#Rezist Marseille
#Rezist Milano
#Rezist Toronto
Rezist Bilbao
Rezist Budapesta
Rezist Dublin
Rezist Galați
Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România
Rezist- Londra Protestatari Pro Democratie
Rezist Lyon
Rezist WMW
Rezist Zürich
Rezistența din Diaspora
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Vă vedem din Iași

Citeşte şi
Preşedintele Klaus Iohannis a obţinut, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, cel mai bun scor
Dan Barna este favorit să ajungă în finală cu Klaus Iohannis. Singura condiție este ca
Un nou derapaj al presedintelui PSD Cluj, Liviu Alexa. Acesta l-a acuzat de „nazism” pe
Presedintele Klaus Iohannis va participa azi, de la 17.00, la manifestarile dedicate Zilei Armatei, la
Prima dezbatere electorala la care a participat Alexandru Cumpănaşu s-a lasat cu scandal. Invitat la
Premierul demis Viorica Dăncilă îl cheamă pe preşedintele Klaus Iohannis să aibă o confruntare unu-la-unu.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că PNL se află în plin război cu PSD şi
Pierderea guvernării chiar și în ipoteza eșecului moțiunii de cenzură este un scenariu de lucru
Bogdan Chirieac a declarat ca sansele lui Klaus Iohannis de a intra in turul doi
Dana Gârbovan a lansat noi atacuri la adresa președintelui. Atacurile acesteia au fost în linie
Share