Diana Iovanovici Şoşoacă are dosar penal, de la DSP Iaşi

Share

În urmă cu câteva zile, Diana Şoşoacă şi adepţii ei au întrerupt funcţionarea unei caravane a vaccinări, în comuna Răchiteni, din judeţul Iaşi.

Direcția de Sănătate Publică Iași face plângere penală penală, pe numele senatoarei Diana Șoșoacă, după ce aceasta și un grup de susținători au atacat sâmbătă un centru de vaccinare.

Grupul a făcut scandal, la centrul de vaccinare din comuna Răchiteni, județul Iași, unde se deplasaseră special mai multe cadre medicale, pentru a imuniza locuitorii – din care 12 erau netransportabili.

Ceata de scandalagii a fost adusă de Șoșoacă, din alte regiuni ale țării. Localnicii au văzut autoturisme cu numere de București și de Arad, din care au coborât conspiraționiștii.

Deși aceștia nu erau pe lista celor programați la vaccinare și nici nu aveau copii printre ei, au strigat: „nu vă lăsăm să ne vaccinați copiii“.

Persoanele în vârstă care așteptau să fie imunizate au fost agresate verbal, în principal de Diana Șoșoacă, aceasta – aflată într-o teribilă stare de surescitare – incitându-i și pe adepţii ei să îi apostrofeze pe pacienți.

Conspiraționiștii au alungat mai întâi pacienții în vârstă, care așteptau să se imunizeze, apoi au început să urle și să bată cu pumnii în ușa centrului.

În ziua respectivă, nici un om n-a putut imuniza, iar echipa de vaccinare, care făcea parte dintr-o caravană mobilă și cuprindea o profesoară universitară, a făcut drumul degeaba.

După ce i-au hărțuit pe oamenii veniți la vaccinare până i-au alungat, conspiraționiștii s-au năpustit la ușa centrului, începând să bată cu pumnii în geam și să urle, în hohotele senatoarei.

Medicul Elena Popa, profesor universitar ieșit să discute cu grupul agitat al conspiraționiștilor, a fost huiduit, acuzat de tot felul de lucruri și n-a fost lăsat să vorbească.

Tonul agresiunii verbale a fost dat din nou de Diana Șoșoacă. Aceasta nu e la prima acțiune de acest fel.

La fel ca și în cazurile precedente, poliția nu doar că n-a intervenit la centrul de vaccinare de la Răchiteni, dar nici măcar n-a fost prezentă la evenimente.

Doctorița agresată a mărturisit că s-a temut văzând cât de agresivi sunt Șoșoacă și ciracii ei:

„Ce am simțit? M-am temut pentru siguranța mea, pentru siguranța echipei și am fost foarte dezamăgită de faptul că nu am reușit să îmi îndeplinesc activitatea pentru care m-am dus acolo…

Sincer, m-am temut pentru viața mea, la un moment dat. De asta am și ieșit în față, pentru că trăgeau de ușă, țipau la ușă și am ieșit ca să vorbesc cât pot cu dumnealor.

Plus că eu am găsit acolo niște cetățeni care voiau să se vaccineze și nu au putut să intre în clădire. Au fugit, au fost goniți, nu știu să vă spun.

Noi am fost anunțați că poliția ar fi acolo, dar nu au fost… Atitudinea lor a fost foarte agresivă, și verbal, și fizic“.

Poliția, care a avut o lipsă de reacție de-a dreptul scandaloasă, anunță abia acum, la aproape o săptămână distanță și doar după ce scandalul a fost relatat de presă, că „s-a autosesizat“.

Aceasta deși toate incidentele au fost transmise de Diana Șoșoacă, în direct, pe contul ei de Facebook.

Persoanele care ar fi trebuit să se imunizeze sâmbătă, 4 septembrie, la caravana mobilă sosită în Răchiteni, au fost direcționate de conducerea primăriei, către centrele de vaccinare din localitățile învecinate. Pentru oamenii netransportabili, secretarul general al comunei spune că s-au găsit diverse soluții.

DSP Iași:

„S-a confirmat, atât de către primăria comunei, cât și de către doamna doctor, că persoanele care s-au prezentat pentru vaccinare au fost împiedicate să intre în centrul să se vaccineze“

RFI.ro, care a relatat primul despre incidente, notează că sâmbătă, 4 septembrie, când s-a petrecut scandalul, rata de infectare din localitatea Răchiteni era de 3,64. Miercuri, urcase deja la 4,56.

Diana Șoșoacă strigase, în timpul transmisiunii, că totul e o minciună, că de fapt nu e nimeni bolnav de Covid în localitate și îi întreba pe localnici dacă știu pe cineva care să fi murit de Covid.

Colegiul medicilor din Iași a reacționat foarte slab, după incident. Liviu Oprea, președintele acestui organism, a declarat pentru RFI:

“Noi am luat act de unele informații despre acest eveniment. În momentul acesta strângem niște informații pentru a afla exact ce s-a întâmplat, vom lua o decizie și vom analiza ce putem să facem.

Cu siguranță, este un lucru reprobabil ceea ce s-a întâmplat și vom încerca să facem ce ne stă în putință, dar mai întâi trebuie să înțelegem exact ceea ce s-a întâmplat acolo“.

Doctorul Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, fost ministru al Sănătăţii, nu este însă la fel de tolerant la astfel de acțiuni. Acesta spune că va depune plângere penală:

“Cred că la Înalta Curte trebuie să depunem, având în vedere calitatea de senator a persoanei pe care o reclamăm. Am verificat ce s-a întâmplat în ziua de sâmbătă, când echipa de vaccinare trimisă în comuna Răchiteni s-a deplasat acolo în urma invitației pe care primarul ne-a făcut-o în vederea vaccinării populației ca urmare a incidenței crescute a infectării cu COVID și s-a confirmat, atât de către primăria comunei, cât și de către doamna doctor, care coordona echipa de vaccinare, că persoanele care s-au prezentat pentru vaccinare au fost împiedicate să intre în centrul să se vaccineze.

Din punctul nostru de vedere, această acțiune înseamnă împiedicarea exercitării dreptului la sănătate de către cetățeni, astfel că persoanele care s-au prezentat acolo nu au putut beneficia de un act medical de care aveau nevoie pentru a preveni îmbolnăvirea și, în consecință, este și o modalitate de împiedicare a aplicării măsurilor de limitare a împrăștierii bolii.

Având în vedere toate aceste aspecte, decizia este de a face plângere penală doamnei senator și să decidă instanța dacă ceea ce a făcut este correct“.

Share