home ECONOMIE, POLITICA Despre Mugur Isarescu, actualmente Guvernator BNR

Despre Mugur Isarescu, actualmente Guvernator BNR

Share

~Dragos Paul Aligica~

În  1870, cand Imperiul lui Napoleon al III-lea s-a prăbusit sub înfrângerea administrata de prusaci la Sedan, toate planetele pareau aliniate pentru Henri, conte de Chambord, pretendentul legitimist la tronul Frantei.

foto: Mediafax via InGorj – Isarescu: Romania nu se afla la rascruce de drumuri, dar trebuie sa mearga incotro a semnalizat

Cele doua tabere regaliste, legitimisti si orleanisti, ajunsesera la o intelegere. Orleanistii au convenit să sprijine urcarea contelui de Chambord pe tron, in speranta că la moartea sa el va fi urmat de pretendentul lor, Philippe d’Orléans, conte de Paris.

Conditiile sociale si economice pareau si ele favorabile unei restauratii de catifea. Mai mult, regalistii au devenit majoritari în Adunarea Natională. Negocierile cu celelalte forte politice avansau iar adversarii erau confuzi si impotenti.

Cu Henri de Chambord sustinut atat de legitimisti si cat si de orleanisti, cu un conses solid in spatele proiectului, cu negocierile aproape parafate, preluarea puterii era o chestiune de zile.

Si totusi, n-a fost sa fie. Henri, conte de Chambord n-a ajuns niciodata rege. A murit in 1883, cetatean al unei republici. Franta a ramas o republica.  Pana azi. Toate planetele pareau aliniate pentru contele nostru. Irepetabil. Dar el nu a inteles.

A ezitat, apoi a plusat. Cand fereastra de oportunitate a fost deschisa larg, a ezitat. Apoi a inceput sa puna conditii. A insistat că va accepta coroana doar cu conditia ca Franta să abandoneze tricolorul si sa revina la simbolurile monarhice traditionale.

Chiar si un compromis, prin care tricolorul rămânea drapelul national, iar simbolurile monarhice deveneau insemnele casei regale, nu a fost acceptabil. Asa se scrie istoria… citeste tot pe Contributors

Citeşte şi
Petre Daea, ministrul Agriculturii, iese din nou în decor, făcându-se de râs, aproape ca la
Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, este într-o vizită în România. Secretarul de stat american a sosit
Un nor radioactiv aparent inofensiv s-a răspândit în ultimele săptămâni deasupra Europei. El provine, cel
Un primar italian a declarat război românilor, după un incident care s-a petrecut în urmă
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune, că prin respingerea amendamentului la Legea nr. 215/2001, majoritatea română
Doi ambasadori ruşi ar fi fost înregistraţi după ocuparea Crimeei spunând că în viitor se
Noi proteste antiguvernamentale vor avea loc în toată țara și în Diaspora, în deschiderea sezonului
Alocarea de România a 2% din PIB pentru Apărare în următorii 10 ani e "o
Actorul Ethan Hawke a declarat că nu înţelege de ce nu i se face o
În primăvara lui 1990, înainte de Piaţa Uniiversităţii, când eram student la Galaţi, în contra
Share