Deficit bugetar. Cabinetul Tudose are prima sa decădere

Share

Nici nu a intrat bine în pâine, şi Cabinetul lui Mihai Tudose are primele sale probleme: deficit bugetar. Veniturile sunt mai mici decât cheltuielile şi s-a intrat pe deficit bugetar. Aşa cum era previzibil de la începutul anului.

Cărbune, să dăm ţării cât mai mult cărbune! Înapoi în anii 60

Practic, aceasta este moştenirea primelor cinci luni de guvernare alde PSD. Au cules vânt, culeg furtună. Urmează furtuna perfectă? Poate. Dar aceşti domni fac tot ce pot ca să îşi maximizeze şansele să fie la guvernare în ochiul uraganului.

Sincer, atunci când am văzut cum îşi dau jos singuri propriul cabinet, am crezut că PSD nu vor să mai fie la guvernare, pentru ca oalele să se spargă în capul Opoziţiei din nou.

Deficit bugetar 0,27% din PIB

La 31 mai 2017, bugetul a fost încheiat cu un minus de 2,17 miliarde de lei, adică 0,27% din PIB. Deficitul raportat de Ministerul Finanţelor Publice la finele lunii mai 2017 e de aproape trei ori mai mare decât cel raportat la 31 mai 2016. Atunci, la Palatul Victoria se afla Cabinetul condus de Dacian Cioloş.

În perioada ianuarie – mai 2016, deficitul era de doar 800 de milioane de lei, ceea ce reprezenta 0,1% din PIB.

Deficit bugetar, pe fondul veniturilor în scădere din TVA şi accize

Veniturile bugetului general consolidat au crescut, în termeni nominali, cu 7,9%, iar cheltuielile s-au majorat cu 9,4%. Veniturile din TVA au scăzut cu 5%, iar cele din accize cu 9,4%. Cheltuielile de personal au crescut cu 19,1%, iar cheltuielile cu asistenţa socială cu 10,1%.

Ministerul Finanţelor Publice a încasat mai puţin din impozitul pe profit. Veniturile la acest capital s-au ridicat la doar 7 miliarde de lei, cu 5,1% mai mici decât în perioada ianuarie-mai 2016. Însă au crescut încasările din impozitul pe salarii şi venit, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, MFP a raportat la încasări de 12,43 miliarde de lei, cu aproximativ 13% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din punct de vedere procentual, în termeni nominali, cea mai mare creştere a fost raportată la impozitele şi taxele încasate pe proprietate. Acestea au crescut cu 20,6%, ajungând la 3,42 miliarde de lei, cu 585 milioane de lei mai mult.

Rata inflaţiei creşte de cinci ori

Valurile create de disputa politică au acoperit asperităţile economice ce se conturează tot mai clar la orizont. Acestea au ajuns la scadenţa schimbării radicale de trend, atenţionează Curs de guvernare.

Sstimarea făcută de specialiştii BNR vede o creştere a ratei inflaţiei de la 0,6% în iunie 2017 până la 3,05% în iunie 2018. Cu valoarea aceasta nu ne-am mai confruntat de prin anul 2012, după lovitura de stat din vară.

Share