home CORUPTIE, MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE JURNALISTI Decizia respingerii extrădării lui Kamil Demirkaya, primită cu aplauze în CE!

Decizia respingerii extrădării lui Kamil Demirkaya, primită cu aplauze în CE!

Share

Decizia Curții de Apel București de respingere a cererii autorităților turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya, de la publicația Zaman România, a fost primită cu aplauze de către particpanții la ședința Comitetului de Dialog Social din domeniul audiovizual din cadrul Comisiei Europene, eveniment ce a avut loc astăzi, 14 decembrie 2018, la Bruxelles.

Imediat după pronunțarea verdictului, delegația României, formată din președintele Federației Cultură și Mass/Media FAIR.MediaSind Leonard Pădureț și Cristi Godinac, președinte executiv (foto), a adus la cunoștința reprezentanților Comisiei Europene și membrilor Comitetului de Dialog Social decizia instanței de respingere a cerererii de extrădare. Acest demers a fost susținut de Federația FAIR-MediaSind împreună cu mai multe organizații din mass-media naționale și internaționale, fiind prezentat inclusiv pe platforma Libertății de exprimare din cadrul Consiliului Europei (amănunte aici).

În cadrul ședinței, liderii sindicali au prezentat situația dialogului social din România, implicarea Federației împreună cu organizațiile afiliate în negocierea contractelor colective de muncă la nivel de instituții. În acest sens a fost anunțată negocierea și semnarea unui nou Contract Colectiv de Muncă în Agenția Națională de Presă AGERPRES, document care conține standarde europene în ceea ce privește libertatea de exprimare a jurnaliștilor și care garantează independența acestei instituții publice de presă. Nu în ultimul rând, contractul conține norme importante care garantează siguranța locurilor de muncă și funcționarea dialogului social (amănunte aici). FAIR-MediaSind a negociat sau se află în procedură de negociere a contractelor colective de muncă în mai multe instituții din țară, printre care se află Opera Națională București, Teatrul Naţional Cluj Napoca, Filarmonica de Stat din Sibiu, Teatrul Muzical “Nae Leonard” din Galaţi, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Teatrul German din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat “Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Opera Română Craiova și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală – INCFC.

În cadrul acestei întîlniri, delegația română a informat membrii Comitetului despre implicarea FAIR-MediaSind în soluționarea conflictului de muncă declanșat la Filarmonica Banatul din Timișoara și despre încheierea contractului colectiv în această instituție.

De asemenea, pe ordinea de zi a Comitetului s-au aflat probleme privind securitatea locurilor de muncă, propunerea de directivă a CE privind transparența și predictibilitatea condițiilor de muncă în Uniunea Europeană,impactul Brexitului asupra sectorului audiovizual, evoluția dialogului social și a negocierilor colective în instituțiile din UE, formarea profesională în domeniul audiovizual, sănătatea și securitatea în muncă și altele.

La dezbateri au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, ai Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, ai Federaţiei Internaţionale a Actorilor, UNI Media Entertainment end Arts, European Broadcasting Union -EBU și altii.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind
Bruxelles, 14 decembrie 2018

Citeşte şi
Comisia Europeană colaborează cu platformele online pentru combaterea fake-news

Comisia Europeană îşi intensifică eforturile pentru combaterea fenomenului fake news, împreună cu mediul de presă Read more

Rovana Plumb este inaptă pentru funcţia de comisar european

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis prin vot că Rovana Plumb Read more

Comisia JURI decide astăzi în cazul ruşinos al Rovanei Plumb

Comisia JURI pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European are azi o şedinţă extraordinară, pentru a Read more

Propaganda PSD: De ce nu au acceptat-o şi pe penala noastră?

Propaganda PSD acuza Parlamentul European de „dublu standard”, o expresie des folosita si de liderii Read more

Comisia Europeană: Secţia Specială contravine legislaţiei europene

Comisia Europeană (CE) a trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) un punct de Read more

Rovănica Plumburica este supervedetă în presa germană

Rovănica Plumburica face furori în presa germană. Ea este disecată în bucăţele, la figurat, desigur, Read more

Românii, pe pagina de FB a CE: „Rovana Plumb is a corrupt disgrace”

„Rovana Plumb is a corrupt disgrace”. Revoltă a românilor pe pagina de Facebook a Comisiei Read more

Bani europeni pentru mass-media independentă de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a lansat un apel pentru depunerea proiectelor pentru susținerea libertății presei și a Read more

Dăncilă a scos-o pe Plumb de pe lista propunerilor de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles lista cu cei pe care i-ar dori in Read more

Angela Cristea (CE): Răbdarea Comisiei Europene e pe sfârşite

România se află la un pas de intrarea în mecanismul premergător activării Articolului 7 din Read more

Share