home EVENIMENT Debandadă. Parchetul General cere sesizarea CCR pentru Legea salarizării

Debandadă. Parchetul General cere sesizarea CCR pentru Legea salarizării

Share

Debandadă totală în sistem. Parchetul General îi cere preşedintelui să sesizeze CCR asupra Legii salarizării. Motivul: procurorii doresc să aibă salarii la fel de mari ca judecătorii.

Intoxicarea cu Arhiva SIPA începe cu legiferarea Comisiei SIPA

În susţinerea sa, Parchetul General spune că ambele categorii de experţi au statutul de magistrat. Mai jos, comunicatul integral al PG:

În cursul zilei de astăzi, 8 iunie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a transmis scrisori Președintelui României, Președintei Înaltei Curte de Casație și Justiție, precum și Avocatului Poporului, în vederea sesizării Curții Constituţionale, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. a) din Constituţia României cu excepţia de neconstituţionalitate a Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Debandadă: Legea salarizării nu respectă principiul egalităţii în drepturi

Considerentele avute în vedere sunt prevederile constituționale cu privire la Ministerul Public, componentă a autorității judecătorești, precum și deciziile Curții Constituționale potrivit cărora procurorii au, ca şi judecătorii, statut constituţional de magistraţi.

De asemenea, prin deciziile anterioare, Curtea Constituțională a statuat că principiul egalității de drepturi presupune reglementarea și aplicarea unui tratament juridic similar tuturor subiecților de drept aflați în situații juridice similare. Pe cale de consecinţă nu poate fi acceptată crearea unei reglementări care să instituie statute financiare distincte celor două categorii profesionale, judecători şi procurori.

Debandadă. Parchetul General consideră diferenţierea de salarizare neconstituţională

Având în vedere cele de mai sus, în scrisorile menționate se arată că diferenţele de salarizare între judecători şi procurori sunt neconstituţionale, încălcându-se astfel prevederile art. 1 alin. 5, art. 16, Capitolul VI – Autoritatea Judecătorească art. 131 şi art. 132 din Constituţia României

prima dată am văzut asta aici

nota: intertitlurile aparţin redacţiei Starea Presei

Share