home CORUPTIE, POLITICA Dana Gîrbovan: „Guvernul PNL a încălcat referendumul pe Justiţie”

Dana Gîrbovan: „Guvernul PNL a încălcat referendumul pe Justiţie”

Share

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), condusă de Dana Gîrbovan, acuză Guvernul Orban că a modificat prin OUG referitoare la achiziţiile publice aspecte ce ţin de Legile Justiţiei.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Aceasta contravine Referendumului din 2019. Gîrbovan anunţă că va solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituţională.

”Guvernul Orban a modificat fără nici o consultare, prin ordonanţa de urgenţă, aspecte ce fac parte din statutul judecătorului, sfidând voinţă a milioane de romani care, cu ocazia referendumului din mai 2019, au votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei. Astfel, prin OUG 23/2020 (n.r – pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice) una dintre cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate în ultima noapte de guvernare din 04 februarie 2020, au fost aduse modificări grave statutului judecătorilor, prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are ca efect atât o ingerinţă directă şi fără precedent a Guvernului în actul de judecată, cât şi încălcarea dreptului la un proces echitabil al părţilor”, considera UNJR.

În opinia UNJR, prin OUG 23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice, Guvernul a decis că toate apelurile şi recursurile în materia achiziţiilor publice trebuie soluţionate într-un anumit termen, iar “nerespectarea termenelor prevăzute de prezenţa lege ori a dispoziţiilor cuprinse în prezenţa lege privind soluţiile ori măsurile ce pot fi dispuse de instanţă constituie abatere disciplinară şi se sancţionează conform legii” (art. 68^1).

”Este stupefiant că, după Referendumul din 26 mai 2019, la care romanii au votat interzicerea adoptării ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei, referendum susţinut intens de actualul partid de guvernământ, odată ajuns la putere acesta nu are nici o şovăiala în a adopta exact prin ordonanţa de urgenţă norme ce afectează în mod grav statutul judecătorilor şi independentă acestora. Adoptarea OUG 23/2020 demonstrează ipocrizia actualilor guvernanţi în ceea ce priveşte justiţia, interesul faţă de aceasta fiind, în realitate, unul pur electoral şi populist”, acuza membrii UNJR, apreciind că modificările aduse sunt deosebit de grave şi pe fondul reglementării.

Ei reclamă că dispoziţia nou adoptată este pur şi simplu stupefianta prin modul brutal în care încalcă independenta judecătorului de caz, care va trebui să soluţioneze cauză nu în funcţie modul în care apreciază cu privire, spre exemplu, la necesitatea şi utilitatea unui probatoriu, ci în funcţie de termenul maxim stabilit de Guvern, sub ameninţarea sancţionării sale.

De asemenea, afirma că o astfel de dispoziţie încalca dreptul la un proces echitabil al părţilor care, obligate să îşi dovedească pretenţiile, pot fi puse în situaţia de a nu avea efectiv timpul necesar să o şi facă. Nici un Guvern post-comunist nu şi-a permis până acum o intruziune atât de vădită în actul de judecată şi să sfideze într-un asemenea mod dreptul părţilor la un proces echitabil.

”Mai mult, această abatere disciplinară este special stabilită pentru judecătorii ce cauzele privind achiziţii publice, presiunea de Guvern acestora fiind fără precedent. Niciodată istoria post- nu au existat abateri dedicate judecătorilor specializaţi într-un anumit de cauze. De asemenea, aceste modificări au fost adoptate avizului CSM, ceea ce legea de funcţionare CSM”, notează UNJR.

”În final, dincolo de toate viciile deosebit de grave ale OUG 23/2020, UNJR subliniază adoptarea unei noi abateri disciplinare pentru judecători fără minime consultări cu cei vizaţi, fără dezbateri publice, prin ordonanţa de urgenţă, reflectă totalul dispreţ al actualului Guvern faţă de munca judecătorilor şi lipsa oricărei preocupări pentru calitatea actului de justiţie. UNJR condamna modificarea abuzivă a statutului judecătorilor de către Guvernul Orban prin ordonanţa de urgenţă, motiv pentru care va solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea textului art. 68 ind. 1 introdus în Legea nr. 101/2016 prin art. IV pct. 26 din OUG nr. 23/2020”, conchid judecătorii.

Citeşte şi
Marian Cucşa (ALDE): Ce va fi cu zecile de milioane euro folosite la referendum?

Vicepreşedintele ALDE Marian Cucşa a declarat că PNL şi USR, prin reacţiile la decizia CCR, Read more

Călin Popescu Tăriceanu cere demisia lui Iohannis după decizia CCR

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut demisia necondiționată din funcție a președintelui Klaus Iohannis, Read more

Societatea civilă îi cere lui Iohannis şi partidelor aplicarea referendumului

Peste 43 de organizații civice au transmis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis și partidelor Read more

Protest, Piaţa Victoriei, pentru Diaspora. “Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze!”

Un protest este anunțat în această seară, de la ora 18.00, în Piața Victoriei din Read more

Andreea Răducan a fost înjurată de postacii PSD după ce a îndemnat la preyență la alegeri și referendum

Andreeea Răducan, fosta mare campioană la gimnastică, a dat publicităţii un mesaj în care îi Read more

Adrian Severin: Referendumul pe Justiţie e contra lui Iisus Christos

Adrian Severin, fostul europarlamentar PSD care a făcut închisoare pentru luare de mită, susţine că Read more

Teodosie Şpagoveanu a împărtăşit credincioşii, de învierea malului mării

Arhiepiscopul Teodosie Şpagoveanu, supranumit astfel din motive lesne de înţeles şi consacrate public, a spus Read more

PSD vrea campanie când poate să strângă mâinile alegătorilor

Deputatul PSD Valeriu Steriu dă de gol strategia PSD, care urmăreşte să amâne cât mai Read more

PNL, scor zdrobitor în opţunile de vot. Pro România a comandat sondajul

Un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda ProRomânia, arată că PNL continuă să fie Read more

PSD îi cere lui Klaus Iohannis să vină din nou la guvernare

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, le cere lui Klaus Iohannis şi liderilor PNL să Read more

Share