home EVENIMENT, POLITICA Dacian Cioloş, MISA, Vulpea şi Operaţiunea Învăluirea

Dacian Cioloş, MISA, Vulpea şi Operaţiunea Învăluirea

Share

Opinăm că zilele acestea, înaine de nominalizarea lui Dacian Cioloş premier desemnat, am avut parte de un episod de tip “Operaţiunea Învăluirea”.

Ştiţi că, pentru a ajunge de la Piaţa Dorobanţi la Piaţa Muncii, în loc să o iei pe marile magistrale, stând în ambuteiaj, poţi să o iei pe câteva străzi lăturalnice obscure, şi gata?

De la Piaţa Dorobanţi mergi până la Piaţa Lahovari, apoi pe Dionisie Lupu, faci la stânga pe Rosetti, ieşi în Colentina, o iei pe Zece Mese, dai în Traian, semnezi cu plaivazul pe la Agricultori, faci la dreapta pe Mihai Bravu şi eşti la Piaţa Muncii. Un sfert de oră.

La debutul primei runde de negocieri a lui Iohannis cu partidele, a apărut imediat zvonul  cu iz de credibilitate că nativul leu Dacian Cioloş va fi premierul tehnocrat.

Aceasta ca să nu mai spunem că Rareş Bogdan, un apropiat al lui Klaus Iohannis, dăduse numele de mai multe săptămâni.

Reacţiile tuturor au fost cu strâmbături din nas. Societatea civilă stradală a cerut anticipate. PSD a vorbit în dodii, despre principii (că de principii le pasă lor…). PNL a cerut anticipate.

Între tura I şi tura II de discuţii, numele sălăjeanului a trecut pe planul al doilea.

PSD a propus preşedintelui pe Tom Bugeţel, Liviu Voinea, un om cu un CV incredibil, cu mai mulţi ani de studii decât vârsta sa şi cu o avere enormă, peste puterea degetelor sale pufoase, cu pernuţe.

În acelaşi timp, pe masă ne-a fost trântit masonul probabil filorus Călin Georgescu. Mesajul meta transmis opiniei publice era, credem noi, ăsta:

Vedeţi că se poate şi mai rău. Poate să fie incompetentul ăsta arogant, dar poate să fie şi Moscova nu crede în ceaţă.

Pat şi Patachon (Patachon era tăcut, de parcă înghiţise o vânătă stricată, Pat era discursivă şi graseia) de la PNL au spus că ei, săracii, au vrut anticipate, dar acest lucru nefiind posibil ei nu vor să blocheze ţara şi aşteaptă ca masculul alfa de la Cotroceni să nominalizeze premierul. Hai, mă, să te faci tu Tom Bugeţel că crezi în ce spui?

A venit apoi Găbiţă Anticorupţie şi a anunţat că îl respectă foarte mult pe tehnocratul Liviu Voinea (să-l ia acasă, să-i facă lui bugetul la izmene), dar aşteaptă să vadă nominalizarea preşedintelui şi o va susţine.

Aşadar, în Operaţiunea Învăluirea, Sistemul a pus batista pe ţambal cât a putut, cu protestatari tot mai puţini în stradă. Dar, dacă această adormire a electoratului nu va coincide cu măsuri susţinute de îndeplinire a cererilor demonstranţilor, va fi de rău şi ne vom putea gândi şi la următoarele.

Cine ar putea fi Dacian Cioloş

  1. Există câteva surse care afirmă că Cioloş a fost un ministru al Agriculturii slab. De exemplu, pentru că nu avem Agricultură în România. E discutabil însă că e de vină pentru asta Cioloş. Ajunge să ne uităm pe lista miniştrilor Agriculturii din ultimii 26 de ani.
  2. Circulă prin aer un zvon ubicuu, cum că Dacian Cioloş ar fi nepotul lui Virgil Ardelean, zis Vulpea, un tip compromis, care a condus serviciul secret al MAI “Doi şi-un sfert”. Sunt câteva surse de presă ce afirmă acest fapt. Există alţi oameni care susţin acest lucru şi te roagă să-i crezi pe cuvânt. De verificat informaţia e imposibil. Cert e că Cioloş şi Vulpea sunt din aceeaşi conurbaţie sălăjeană.
  3. Mai circulă pe Internet un alt zvon: că Dacian Cioloş şi cu Gregorian Bivolaru ar fi fost fraţi buni, iar actualul ministru desemnat membru MISA, mare amator de spirale. Cert este că e yoghin, ceea ce nu ar fi o problemă.
  4. Cert este că Cioloş a fost un comisar european bun. Dar şi aici avem o problemă. Comisarii europeni nu sunt nici de capul lor, nici singuri pe lume. Ei au în spate un aparat funcţionăresc amplu, format din meseriaşi, practicieni cu stagii îndelungate în Comisie. De regulă, este destul de dificil să recunoşti când un comisar este el bun şi când e bună echipa sa. Exemplul cel mai bun care ne trece prin cap e al Corinei Creţu, jucăuşa iubăreaţă a lui Colin Powell, care de când e comisar s-a metamordozat într-o doamnă de fier.

Istoria lumii occidentale este un lung şir de alegeri succesive ale răului cel mai mic, care a dus la un progres indiscutabil şi, în general, la sustenabilitate.

NOTA Am observat cu interes cum, în timp ce Liviu Dragnea era în direct pe toate televiziunile de la sediul PSD , ciorile se agitau pe cer deasupra Parcului Kisellef.

Share