Cutremur de 5,3 în Marea Neagră. Nu a generat tsunami

Share

Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de moment de 5,3 grade s-a produs sâmbătă dimineaţă în sud-vestul Mării Negre, în largul coastelor Turciei. Seismul a fost la 200 de kilometri sud-est de ţărmul României, anunţă Institutul American de Geofizică (USGS).

De la o vreme, scoarţa terestră cam joacă un fel de kazacioc cu noi.

Potrivit Institutului de cercetare a seismelor şi Observatorului Kandilli din cadrul Universităţii Bogazici, respectivul cutremuru ar fi avut 4,8 grade. Centrul seismologic european-mediteranean (EMSC) a estimat magnitudinea acestui cutremur la 5,2 grade, relatează Daily Sabah.

Acest cutremur a fost resimţit în câteva provincii din nord-vestul Turciei, unde a provocat panică pentru scurtă durată, dar şi în Istanbul. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale serioase.

Cutremur de adâncime medie sau de suprafaţă?

Potrivit Realitatea.net, care citează INFP, acest cutremur a avut loc la ora 11:18, la o adâncime de 80 de kilometri. În apropiere de coasta bulgară, la graniţa cu Turcia, seismul a fost simţit în Istanbul, Burgas, Varna şi la Mangalia, în România.

Ştirile Pro TV susţine că acest cutremur ar fi fost unul de suprafaţă, ce s-a produs la 10 km adâncime. Aceasta este adâncimea corectă a epicentrului, după cum rezultă consultând site-ul INFP. “Seismul s-a produs la adancimea de 10 kilometri, initial fiind anuntata o adancime de 80 de km“, conform HotNews.

Seismologii spun că cutremurele de genul acesta nu sunt resimțite frecvent în România, lucru caracterizat drept o ”ciudățenie a naturii”.

În zona Bulgariei s-a produs şi în 2009 un cutremur de magnitudine 5, a declarat la Digi 24 Constantin Ionescu, director general la INFP.

Epicentrul a fost la circa 120 de kilometri nord-nord-vest de oraşul turc Ereğli, la 131 de kilometri nord de Istanbul şi la circa 200 de kilometri sud-est de Vama Veche (România). Seismul nu a generat valuri tsunami şi, până la ora difuzării acestei ştiri, nu fuseseră semnalate victime.

, arată ZF.

Share