Curtea Penală Internaţională, de-acum fără Rusia lui Putin

Share

Vladimir Putin a semnat un ordin, prin care revocă semnătura Rusiei pe Statutul de la Roma. Acesta este baza legală prin care a fost creată Curtea Penală Internaţională. Putin speră probabil că astfel, în caz de crime de război, nu poate fi judecat.

Un document a fost publicat pe pagina oficială a guvernului rus, citat de agențiile de presă internaționale.

Putin a afirmat că…

…trebuie acceptată propunerea Ministerului Justiției, în consens cu Ministerul de Externe, Curta Supremă, Procuratura Generală și Comitetul de Instrucție (…) de a informa secretarul general al ONU de decizia Rusiei de a nu face parte din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale.

Precizări ulterioare despre consecinţele juridice pe Curtea Penală Internaţională

Ulterior, un comunicat al Ministrului rus al Afacerilor Externe preciza:

Decizia Rusiei de a nu participa la Statutul CPI, sau, cu alte cuvinte, retragerea semnăturii, implică consecințe juridice prevăzute în Convenția de la Viena asupra tratatelor internaționale din 1969.

Rezoluția grație căreia Rusia poate rămâne în afara jurisdicției Curții de la Haga a intrat în vigoare ieri.

Cancelaria rusă a afirmat că timp de 14 ani cât a funcționat, Curtea Penală Internaţională a produs doar patru sentințe. În schimb, a cheltuit peste un miliard de dolari.

În ianuarie 2016, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zaharova, denunțat lipsa de obiectivitate a CPI. Curtea Penală Internaţionlă a autorizat o investigație a posibilelor crime de război săvârșite în timpul războiului Rusia – Georgia. Este vorba despre războiul din 2008, din regiunea separatistă Osetia de Sud.

La începutul săptămânii, Curtea Penală Internaţională a dat publicității o declarație, în care afirma că Rusia și Ucraina sunt într-un conflict armat. Crimeea era considerată teritoriu ocupat, scrie AFP.

Rusia a semnat Statutul de la Roma în anul 2000, dar nu l-a ratificat niciodată. Prin decizia de a revoca semnătura, niciun cetățean rus nu va putea fi judecat la Haga pentru crime de război sau genocid decât în condițiile în care Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, decide acest lucru.

Nici un cetăţean rus. Nici Putin.

Share