home CORUPTIE, POLITICA Curtea Constituţională a dat decizie în favoarea infractorilor de stat

Curtea Constituţională a dat decizie în favoarea infractorilor de stat

Share

Curtea Constituţională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Curtea Constituţională a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă

ACeasta era în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la finalul şedinţei că Instanţa supremă a dat mai multe hotărâri începând cu anul 2014, potrivit cărora erau desemnaţi prin tragere la sorţi doar patru membri ai completelor de 5.

Urmează ca Înalta Curte să ia deîndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri, a mai spus Dorneanu.

Mii de dosare importante

Completurile de 5 judecători în materie penală de la Instanţa supremă au pe rol dosare importante, în care sunt judecaţi, printre alţii, liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, omul de afaceri Sebastian Ghiţă şi fostul judecător de la CCR Toni Greblă.

De altfel, preşedintele PSD a deschis la Curtea de Apel Bucureşti, în contencios, un proces împotriva Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care a reclamat nelegalitatea constituirii completurilor.

Curtea Constituţională a fost sesizată pe 2 octombrie

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu un conflict de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“În data de 2 octombrie 2018, Curtea Constituţională a fost sesizată de către prim-ministru cu o ‘cerere de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorităţi publice de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare’. Sesizarea constituie obiectul dosarului nr.1417E/2018”, informa CCR.

Ce spunea anterior Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara anterior că decizia Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi privind organizarea completurilor de 5 judecători poate fi atacată în contencios administrativ sau poate fi sesizată Curtea Constituţională.

“Dacă hotărârea Colegiului reprezintă un act administrativ, atunci poate fi atacată la instanţa de Contencios administrativ de cei interesaţi. Dacă hotărârea Colegiului are semnificaţia unei adăugiri la lege, unei modificări a legii în sensul amânării anumitor prevederi sub aspectul intrării în vigoare, deci dacă privim din această perspectivă, atunci am putea să discutăm posibilitatea sau problema ca Înalta Curte să fi intrat în puterea legiuitorului, să spună că s-a substituit legiuitorului – care a adoptat o lege, bună, rea, şi a venit cu o lege şi a zis că paragraful ăsta se aplică de la anul, atunci cineva ar putea să spună, cei care sunt subiecţi de sesizare a Curţii Constituţionale, din care categorie ministrul Justiţiei nu face parte, ar putea spune că este un conflict juridic de natură constituţională între Înalta Curte care, prin Colegiul de Conducere, a amânat momentul intrării în vigoare a unui paragraf, a unui articol din lege şi că Înalta Curte nu poate să adopte acte, măsuri de natura celor care intră în competenţa legiuitorului”, a explicat Toader.

Ce spunea Liviu Dragnea

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, afirma, referitor la completul de judecători de la ICCJ care se ocupă de dosarul său privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman, că acesta este nelegal şi că se va consulta cu avocaţii pentru a vedea ce demersuri se pot face.

“O să studiez cu avocaţii mei ce demersuri putem face, este nelegal (completul de judecată – n.r.) pentru că legea care a modificat 304 spune cu totul altceva şi noi considerăm că este nelegal. O să vorbesc cu avocaţii să vedem ce demersuri putem face”, spunea Dragnea.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.

Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie că legea care modifică Legea 304/2004 nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători, ea urmând să fie aplicată din ianuarie 2019.

Citeşte şi
Reprezentantul PSD în Biroul Electoral Central pentru referendumul privind redefinrea familiei este un fost deputat
"Ospătarul lui Putin" Evgheni Prigorin, un puşcăriaş reşapat de regimul silovikilor, e omul-cheie al acestei
Să fie vreo legătură între faptele pe care le listăm mai jos? Oare Rusia a
Pe marele jurnalist intergalactic Mihai Ghezea, reţinut ieri pentru şantaj, nu l-am cunoscut. M-a ferit
Pitulescu dezvăluie că Fane Spoitoru a devenit puternic şi de temut după ce a beneficiat
~averile ilicite aproape confiscate~IPS Teodosie, urmarit penal pentru instigare la fals intelectual~Ionut Costea castiga cat
În dosarul „Banca Agricolă“, în care Sorin Ovidiu Vântu a fost trimis în judecată în
Maxima zilei: “Judecătorul recuzat şi-a creat deja opinia vinovăţiei inculpatului şi de aceea doreşte să
~Boureanu vs. Macovei-Preda-Voinescu~USL, joc dublu pe Codul Muncii~pensiile ca joc piramidal~Concurenta va analiza preluarea UPC
Curentul: Vîntu - judecat în continuare de Camelia Bogdan "Dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu
Share