Curtea Constituţională din România a încălcat Constituţia

Share

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis: Curtea Constituţională a încălcat Legea Română şi Constituţia României. Astfel, CCR nu avea dreptul să stabilească nici un fel de regulă pentru redactarea opiniilor separate şi concurente.

CCR Dragnea nu e CeCeRem noi! Încă un protest #Rezist

Aceasta pentru că Legea 47/1992 nu stabileşte nici o regulă de redactare a acestor opinii. Aşadar, Curtea nu avea dreptul să blocheze publicarea vreunei astfel de opinii în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională

Curtea de Apel a motivat astfel hotărârea pronunţată la cererea de suspendare. Aceasta a fost formulată de avocata Elenina Nicut. Este vorba despre Hotărârea 1/22.06.2017 a CCR, prin care s-a decis că preşedintele Curţii are dreptul să refuze publicarea în MO şi pe site-ul Curţii a opiniilor separate, pe care le consideră inadecvate.

În baza acestei hotărâri, a fost refuzată publicarea în Monitorul Oficial a unei opinii separate. Dar şi a unei opinii concurente, formulată de judecătoarea Livia Stanciu. Aceasta era la Decizia CCR nr. 304/2017, privind Legea 90/2001, şi Decizia nr. 392/2017, privind abuzul în serviciu.

Curtea Constituţională

Cererea de suspendare a fost respinsă din cauză că reclamanta nu a putut dovedi urgenţa vătămării vreunui drept, însă motivarea este devastatoare pentru CCR.

Instanţa CAB apreciază că deşi CCR şi-a numit hotărârea act jurisdicţional, această autocalificare nu are relevanţă pentru natură juridică a actului: “Instanţa reţine că Hotărârea 1/22.06.2017 nu reprezintă act jurisdicţional cum eronat afirmă aceasta, ci e un act administrativ cu caracter normativ”.

Share