Curtea Constituţională a respins Strategia 2040 a lui Dragnea

Share

Curtea Constituțională (CCR) a respins cu unanimitate de voturi legea pentru elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”, o lege inițiată de guvernul Dăncilă cu scopul de a-i da preşedintelui Camerei Deputaţilor, post ocupat până de curând de Liviu Dragnea, puteri depline pentru a decide soarta României până în 2040.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Potrivit acestora, legea a fost respinsă în integralitate, pe motive extrinseci, pentru încălcarea principiului bicameralismului. Acest lucru înseamnă că, dacă inițiatorii doresc reluarea procesului legislativ, trebuie să facă totul de la zero.

Sursele citate au mai explicat că, și dacă s-ar fi intrat pe fondul legii, aceasta ar fi fost respinsă.

”Nici pe fond nu ar fi rezistat. Dispozițiile din actul normativ încălcau competența Guvernului în adoptarea unor hotărâri pe care Parlamentul, prin această lege, și le-a însușit. Parlamentul voia, practic, să dea prin lege ceea ce trebuia să dea Guvernul prin hotărâre”, au explicat surse din cadrul Curții.

Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de președintele Klaus Iohannis, precum și de PNL și USR.

Legea, care stipula elaborarea unui document numit „Strategia 2040”, prevedea că o comisie condusă de şeful Camerei Deputaţilor va elabora o strategie pentru viitorii 22 de ani, iar toate viitoarele guverne ale României vor fi obligate să includă în programele lor de guvernare principalele obiective strategice prevăzute în Strategia „România 2040”. Mai mult, toate guvernele viitoare ar fi fost obligate să preia în bugetele anuale prevederile Strategiei „România 2040”.

Iohannis a arătat, în sesizarea transmisă Curții, că legea criticată contravine unor norme și principii constituționale, precum nerespectarea principiului bicameralismului: a fost încălcată competența primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul și soluțiile adoptate de Camera Deputaților.

În ceea ce privește conținutul legii, președintele Iohannis a arătat că ”întreaga responsabilitate a elaborării acestei strategii de dezvoltare socială și economică a țării pe termen lung este plasată sub directa coordonare a Camerei Deputaților – cu ignorarea rolului celeilalte Camere a Parlamentului și, implicit a posibilității de decizie a acesteia, Comisia „România 2040” urmând să fie condusă de președintele Camerei Deputaților. Practic, una dintre cele două Camere – Senatul și, implicit, membrii acesteia (senatorii) – este cu totul exclusă de la exercitarea unei competențe pe care Constituția o consacră Parlamentului, în ansamblul său”.

Mai mult, Iohannis arăta că ”prin natura competențelor sale, Comisia România 2040 se subrogă în rolul constituțional al Parlamentului și al Guvernului, ale căror voință și atribuții urmează să se subsumeze celor edictate de un organism consultativ aflat în coordonarea Camerei Deputaților și condus de președintele acesteia, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a normelor constituționale”.

De asemenea, mai sublinia președintele în sesizare, legea încalcă principiul separației puterilor în stat prin raportare la rolul constituțional al Guvernului și la competențele sale stabilite de Constituție și de Legea nr. 90/2001.

Share