home POLITICA Cumhuriyet: Nouă membri ai redacţiei sunt în detenţie

Cumhuriyet: Nouă membri ai redacţiei sunt în detenţie

Share

Nouă membri ai ziarului de opoziție Cumhuriyet au fost plasaţi în detenţie de către un tribunal din Istanbul. Este o săptămână marcată de intensificarea represiunii asupra liderilor prokurzi, informează agenţia Dogan, conform Agerpres.

Printre aceste persoane, care au fost arestate la începutul săptămânii, sunt responsabili importanți ai ziarului precum redactorul-șef Murat Sabuncu, editorialistul Kadri Gursel sau desenatorul Musa Kart. Ei sunt acuzați că au legătură cu rebelii kurzi și tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.

13 responsabili Cumhuriyet și jurnaliști au fost arestați

Doi dintre ei, contabilul șef și fostul contabil șef al ziarului, au fost eliberați. Alți doi, editorialiștii Hikmet Cetinkaya și Aydin Engin, au fost eliberați. Ei sunt sub control judiciar, ținând cont de vârsta lor și de problemele de sănătate.

Arestările au avut loc într-o anchetă pentru activități teroriste în legătură cu mișcarea predicatorului Fethullah Gulen. Ancheta mai are legată și de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a precizat în momentul arestării parchetul din Istanbul.

Cumhuriyet, principalul cotidian de opoziție, a asigurat că va lupta până la capăt, într-o țară unde presa a fost în special vizată de epurările efectuate după puciul eșuat din iulie, notează France Presse.

Cincisprezece cotidiene, reviste și agenții de presă, cele mai multe cu sediul în sud-estul țării cu majoritate kurdă, au fost închise.

Manifestaţii anti-Erdogan ale kurzilor în Germania şi Franţa

Câteva mii de manifestanți kurzi au protestat sâmbătă, la Koln, în Germania, și la Paris, Rennes și Marseille, Franța, împotriva lui Erdogan. după arestarea de vineri a mai multor responsabili ai Partidul Popular Democrat (HDP), pro-kurd, informează AFP.

Manifestația de la Koln a decurs calm. Cei 6.500 de protestatari au arborat pancarte și fanioane care susțineau HDP și portrete ale politicienilor arestați. Numărul manifestanților a fost mult mai mic decât se așteptau organizatorii. Aceştia se pregătiseră pentru 10.000 – 15.000 de participanți.

Istanbul – manifestaţie contra arestării jurnaliştilor

Poliția turcă a dispersat sâmbătă după-amiază cu gaze lacrimogene și tunuri de apă câte sute de manifestanți. Aceştia protestau la Istanbul contra arestării a nouă jurnaliști de la Cumhuriyet, principalul cotidian de opoziție, pro-kurd.

Manifestanții s-au adunat în fața principalei moschei din districtul Sisli, în partea europeană a orașului. WEi au scandat slogane ce denunțau “statul fascist” și în care refuzau “să fie reduși la tăcere“.

Poliția a intervenit cu grenade lacrimogene și tunuri de apă. Copreședinții principalului partid pro-kurd, Partidul Popular Democrat (HDP), Selahattin Demirtas și FigenYüksekdag, alături de alți deputați ai patidului, au fost arestați vineri.

Share