home ECONOMIE, POLITICA Cum vrea Rovana să distrugă Valea Cornei

Cum vrea Rovana să distrugă Valea Cornei

Share

Râul Corna curge printre Vârful Cârnic și Bucium Muntari spre sud-vest, spre Gura Cornei, aproape de oraşul Abrud. Ne aflăm în plină Ţara Moţilor. Pe Valea Arieşului, moţii sunt de două feluri: de la Turda la Câmpeni se numesc ţopi, iar de la Câmpeni până la Abrud mocani.

Peste tot, unde vezi cu ochii, natura a dăruit acești munți cu văi închise și deschise de o frumusețe rară. În imagine aveți Valea Cornei la început de toamnă, situată la imediat sud-vest de Roşia Montană. Ministrul Mediului Rovana Plumb are o inițiativă inadmisibilă, scandaloasă, pentru care ar putea să fie supranumit de acum încolo ministrul Distrugerii Mediului.

Plumb vrea să devieze cursul râului Corna, ca să transforme valea aceasta minunată, pe care deja canadienii de la RMGC au dărâmat foarte multe case ale mocanilor, în lacul de decantare al viitoarei exploatări miniere de suprafaţă.

Pentru aceasta însă cursul râului Corna trebuie deviat, pentru că nu poţi să faci un lac de halde reziduale cianurate cu un râu curgând prin mijlocul lui.

O directivă europeană stipulează însă că un curs de râu nu poate fi deviat decât dacă operaţiunea este declarată ca fiind una de interes naţional. Rovana Plumb exact aceasta vrea: să declare proiectul RMGC de interes naţional, ca să devieze râul Corna în afara viitorului lac toxic de acumulare.

Cine nu a văzut-o până acum, să se uite cu mare atenţie la această poetică vale a Cornei, căci ea poate să devină coşmarul cel mare al Apusenilor.

Citeşte şi
Un proiect ambitios si binevenit, harta interactiva a Romaniei interbelice este clickabila judet cu judet
~cel mai costisitor dezastru natural~5.000 de morti si disparuti~Germania se denuclearizeaza~statiune de lux langa Turda~seful
Rovana Plumb a scăpat deocamdată de procurorii DNA, a decis plenul Camerei Deputaţilor. Votul pentru
Preşedintele Klaus Iohannis a ieşit în sfârşit public în forţă şi a spus public lucruri
Ce înseamnă să fii servil? În acest caz înseamnă să te cheme Sevil Shhaideh sau
Le fuge pământul de sub picioare. Este dezastru la PSD. Doi pioni de bază ai
Rovana Plumb este şi ea în vizorul DNA în acelaşi Dosar Belina.Plumb ar fi favorizat
CExN PSD a aprobat miercuri nominalizarea lui Tudorel Toader ministru al Justiției. Funcţia a rămas
Andrei Bădin suspendat oficial de B1 TV. B1: La Bădin funcţionează prezumpţia de nevinovăţie. Procurorii
Avem acum orice posibilitate de a vedea la putere un Executiv corupt, un caz exemplar
Share