home EVENIMENT, POLITICA Cum vrea Klaus Iohannis să fie votul pentru românii din Diaspora VIDEO

Cum vrea Klaus Iohannis să fie votul pentru românii din Diaspora VIDEO

Share

Președintele cere modificarea de urgență a legislației electorale, astfel încât românii să poată vota anticipat și prin corespondență la alegerile prezidențiale din toamnă.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Klaus Iohannis a trimis premierului și președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare, în care sunt prezentate în mod detaliat soluțiile privind evitarea cozilor la secțiile de vot, identificate la nivelul Grupului de lucru al Administrației Prezidențiale și ”care se impun a fi introduse rapid în legislația electorală”.

Aceste soluții – transmise de cetățeni și ONG-uri – sunt: debirocratizarea procesului de votare în secțiile din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor, mărirea numărului secțiilor de votare din străinătate, introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui României, extinderea exercitării dreptului de vot din corespondență, care există deja pentru parlamentare, la alegerile prezidențiale și la toate tipurile de alegeri.

El solicită ca un proiect de lege în acest sens să fie adoptat de Parlament în actuala sesiune parlamentară, astfel încât ”umilințele” la care au fost supuși românii din Diaspora pe 26 mai să nu se mai repete.

”Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an.

Solicit, totodată, partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie astfel încât situaţiile de la scrutinul din mai să fie evitate.

Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, a afirmat Klaus Iohannis.

Șeful statului își dorește în viitorul apropiat un cod electoral care să unifice și să omogenizeze prevederile legale privind procesele electorale.

Citeşte şi
Autoritatea Electorală Permanentă lansează marţi site-ul votstrainatate.ro, o platformă online pe care cetăţenii români din
Şerban Nicolae a declarat în Senat, unde s-a dezbătut moţiunea prin care Opoziţia a cerut
MAE sustine, in raportul privind votul din Diaspora trimis premierului, ca printre factorii care au
Un protest este anunțat în această seară, de la ora 18.00, în Piața Victoriei din
Meleşcanu? Am scăpat de emulul lui Adrian "Bombonel" Năstase şi am dat de vărul său
Ion Jinga nu ştie că e filmat şi vorbeşte cu aroganţă, duminica trecută, că e
Ieri, în numele Realitatea TV, Stelian Tănase a venit în faţa CNA solicitånd reînnoirea licenţei
Fostul ministru al Muncii Lia Olguta Vasilescu, a carei numire la Ministerul Transporturilor a fost
Senatorul PSD Liviu Pop a afirmat luni seara, la Romania TV, ca presedintele Klaus Iohannis
Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit data de 18 septembrie ca termen de dezbatere
Share