home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Cum vad rusii si occidentalii Romania

Cum vad rusii si occidentalii Romania

Share

Am preluat aici aceasta postare semnata de jurnalistul basarabean Vitalie Cojocari, care constata urban ce bazaconii emite despre Romania si romani un jurnalist de la postul de televiziune moscovit ORT, Kiril Brainin.

FOTO: Reporter Virtual

FOTOINFO: In aceste blocuri fara curent electric, salubritate, apa curenta de la marginea Capitalei stau, in general, tigani, care nu si-au mai platit darile de multi ani. Curentul e tras la pausal, iar un contract cu vreo firma de salubritate nu exista. De cate ori municipalitatea a incercat sa rezolve problema, a iesit scandal, iar daca ar fi insistat, edilii ar fi fost acuzati ca-i discrimineaza pe rromi.

Citez un fragment din reportajul de pe ORT, cum a fost tradus de Cojocari:

Iată cum arată o zi obişnuită în Bucureşti, singura ţară din Europa unde nu poţi vedea cerul din cauza cablurilor. Uniunea Europeană cere de mult să fie băgate sub pământ, dar nimeni nu se gândeşte la asta, din moment ce jumătate de ţară nu are bani pentru mâncare.

Munţi de gunoaie, lipsa canalizării – ţevile au fost duse demult la fier vechi – şi construcţii, pe care cu greu le poţi numi case. Vorbim de cartierul Ferentari din Bucureşti, un fel de ghetto ţigănesc. De aici, ţiganii se împrăştie prin toată Europa, băgând în sperieţi Lumea Veche cu obiceiurile lor deloc europene.

Daca s-ar fi documentat ca lumea, Brainin ar fi aflat ca in Romania este in plina desfasurare operatiunea de trecere a retelelor de cabluri sub pamant. In Bucuresti, de exemplu, toata cablaraia aceasta va fi transferata pe reteaua NetCity, care in viitor se va extinde in toata zona metropolitana a Capitalei. La fel in toata tara.

Si pe urma e o exagerare. Chiar si in zonele cele mai dense, din acest punct de vedere, inainte de a fi introduse sub pamant cablurile, puteai vedea cerul. Dar exagerarile sunt folosite, nu-i asa? pentru a prezenta o imagine apocaliptica, a unei Romanii haotice, flamande, saracite.

Pentru ca, in pofida faptului ca romanul mediu traieste mai bine decat rusul mediu, nenea Kiril de la ORT incearca sa-i convinga pe rusi ca nimeni nu se gandeste la cabluri in tara noastra, pentru ca “jumatate de tara nu are bani pentru mancare”. Hai, domnule Brainin, cum ati ajuns la procentul acesta? Prin inductie electromagnetica?

Ceea ce trebuie sa intelegem este ca rusul normal, ca si capii politici de la Kremlin, considera de aproape un secol democratia ca fiind anarhie. Un exemplu de stat anarhic pentru rusi a fost intotdeauna Polonia. Romania este pe aproape, din punctul lor de vedere. Ce nu e sub controlul unei maini forte, ca a lui Stalin sau Putin, e, in mintea rusului tipic, anarhic.

Un al doilea fapt ce trebuie inteles este ca unul dintre motivele pentru care URSS si-a retras stipendiile cu care sustinea sistemul politic comunist in tarile Tratatului de Varsovia, falimentare in 1989, a fost frustrarea liderilor sovietici, pentru ca sustineau un nivel de trai mult pestece avea Uniunea Sovietica.

Cele mai consistent stipendiate erau Republica Democrata Germana si Cehoslovacia. Deloc stipendiata era Romania, care o luase demult pe cont propriu. Ceausescu isi platise toate datoriile, cu pretul infometarii romanilor. Si totusi, si in astfel de conditii, nivelul mediu de trai al romanilor era peste cel al cetateanului mediu sovietic.

Probabil tot prin inductie electromagnetica a lipit Kiril Brainin de la ORT, peste tot Bucurestiul, imaginea ghetto-ului Tudor Gociu din Ferentari, cu “munti de gunoaie, lipsa canalizarii si constructii pe care le poti numi cu greu case”. In realitate, Tudor Gociu inseamna cateva blocuri si case. A spune ca asa arata chiar si modestul Ferentari este o intoxicare.

Niciodata ORT nu ar oferi imagini din restul Capitalei, in care, chiar daca mai gasesti astfel de regiuni – precum ghetto-ul Zabrauti, care da, sunt o problema mare, curatenia este mai mare decat in urma cu cinci sau zece ani si Bucurestiul arata civilizat.

Sunt unele zone, ca Balta Alba, care l-ar uimi pe Brainin. Bucuresteni plecati in strainatate de zece ani revin in Capitala si cer taximetristilor sa-i plimbe prin Sectorul 3, sa vada ceea ce au auzit de la altii: ca arata mai bine decat multe orase occidentale.

Dar tiganii sunt un subiect la moda pentru oricine vrea sa denigreze Romania. Luati de-aici un excelent Adevarul Special, rubrica din Stirile Adevarul TV, postul in plina alonja de piata, lansat pe Internet de Dinu Patriciu.Te uiti la inregistrarea transmisiei si te intrebi: “Astia sunt tampiti?”.

Jurnalistul Silviu Stefanescu (pe care, de pe vremea cand era la The Money Channel, il stiam om serios) sta de vorba cu o sfertodocta de la Click, Dana Enache (care afirma mereu ca nu stie ce sa spuna si crede ca manelele sunt muzica de petrecere, ravasindu-si mesa breton peste creierul mic si cerebel), de la timecode 17:20, despre minunea prin care manelistul Nicolae Guta a fost inclus intr-un top al celor mai bune albume din 2010, alcatuit de Le Monde. Va dati seama cat de fericiti trebuie sa fim ca ni s-a facut o astfel de onoare?

Astfel, lumea va intelege ca toti romanii sunt tigani, asa cum, de altfel, afirma de ani buni presa franceza. Sa ne amintim numai de propaganda negativa facuta Nationalei de fotbal a Romaniei de catre presa franceza, dupa ce s-a calificat la Mondialul american, in timp ce Echipa Cocosului Galic a ramas acasa.

Si sa ne puna Mama Gaia sa zicem ceva despre acest lucru, ca imediat vom fi calificati de alti mari destepti, aparent tot romani de-ai nostri, ca fiind rasisti. Realitatea nu mai conteaza. Orice francez intoxicat astfel de presa din tara sa va intelege ca Romania este o tara de tigani, iar manelele, aceasta abjectie sonora, sunt la noi, in Carpati, un modus vivendi.

Defapt, si intoxicarile Kremlinului, si cele care vin de la unele oficine de presa occidentale sunt viziunea pe care o au si unii, si altii, sub influenta unor intoxicatori de meserie, despre noi.

Este insa problema noastra daca l-am lasat pe Guta sa ajunga vedeta si nu l-am pus la locul lui, conform muzicii pe care o face. Este problema noastra ca nu am reactionat, astfel incat sa nu ne mai exportam cu naivitate gunoaiele din unele ghetto-uri, cablaraia de prin orase, salubritatea indoielnica, soselele proaste, in timp ce in Bronx si Manhattan exista strazi intregi – fantoma, fata de care Zabrautiul nostru e parfum, pe care le vedem in filmele americane politiste, si totusi americanii ne-au infipt in creiere ca ei sunt cea mai grozava natiune din lume, cu cea mai avansata democratie si justitie sociala.

Este fix problema noastra, iar acestea sunt efectele greselilor pe care le facem exact noi, cand vorbim despre relatia cu Occidentul, in timp ce Kremlinul are cu totul alte motivatii sa afirme despre noi neadevaruri, exagerand proportiile lucrurilor rele de la noi si trecand cu vederea lucrurile bune.

Share