home DIVERSE, ECONOMIE, SEISMOLOGIE Cum scapă Germania de energia nucleară

Cum scapă Germania de energia nucleară

Share

Ursula Sladeck a primit luni, la San Francisco, premiul Goldman Prize pentru Europa. Povestea ei este una extraordinară, unul dintre cele mai bune exemple despre cum implicarea personală poate schimba viața unei comunități, a unei țări și a întregii lumi.

foto: maerkischeallgemeine

Prin mobilizarea societății civile, Ursula Sladeck a creat prima companie germană de energie regenerabilă, care are acum peste 100.000 de clienți și estimează că va ajunge în 2015 la peste un milion.

Efectul Cernobîl în Germania

Activitatea ei a început în urmă cu 25 de ani, după dezastrul de la Cernobîl, după ce norul radioactiv de la centrala sovietică s-a răspândit asupra Europei. Vestea tragediei a făcut valuri pe continent, provocând întrebări despre emanațiile toxice și efectele acestora la mii de kilometri depărtare de Cernobîl.

La acea vreme, Germania de Vest se baza aproape exclusiv pe energia nucleară și pe cărbune pentru a alimenta economia în creștere. Un grup mic de companii avea monopol pe piața de energie, controlând cele mai multe din rețelele locale.

Mișcările anti-nucleare, foarte active pe parcursul anilor 80, câștigaseră un oarecare sprijin popular, dar companiile germane puternice nu ofereau oportunități pentru consumatori de a renunța la utilizarea energiei nucleare.

Pentru Ursula Sladek, mama a cinci copii din mica localitate Schönau din regiunea germană Pădurea Neagră, dezastrul de la Cernobîl a servit ca un apel serios de trezire în privința pericolelor energiei nucleare. Ea și vecinii ei… citeste tot pe VoxPublica

Citeşte şi
S-a scris în ultimele zile foarte mult despre Alina Mungiu şi legătura ei cu societatea
Revoluţia din România, din 1989, a venit într-un moment când nu existau nici partide politice,
Autorii Armaghedonului Oligarhilor prezintă acum un capitol timpuriu din episoadele succesive de confiscare a societăţii
Pătrăşcanu şi camarazii săi voiau să ajungă la Putere! Cei ce strigă azi „Să nu
Un expert nipon în domeniul nuclear afirmă ca centralele nucleare japoneze sunt operate în mod
Importanta documentelor Wikileaks este ca ele confirma din sursa oficiala lucrurile grave despre care am
Autotitatile au comunicat ca in zona reactoarelor radioactivitatea a intrecut orice limita suportabila, chiar si
Un nivel al iodului radioactiv de 1.250 mai mare decat cel normal a fost masurat
Premierul israelian profita de situatia creata in Libia pentru a se rafui cu regimul lui
Autoritatile statului asigura populatia ca CNE Cernavoda nu prezinta pericol. Cu toate acestea, sunt voci
Share