Cum sa introduci o noua matca in stup

Share

Matcile nu dau mereu dovada de o performanta ridicata, insa cu toate acestea sunt absolut necesare pentru o buna functionare a intregii familii. Motive pentru care ti-ai putea dori inlocuirea unei matci dintr-o familie pot fi multe, iar cel mai adesea se renunta la matcile batrane pentru a fi inlocuite apoi cu matci mai performante, asa cum sunt acele matci buckfast f0 disponibile in oferta Apis Donau.

Aceasta operatiune nu este insa chiar simpla, ba chiar se poate dovedi a fi o provocare destul de greu de indeplinit. De aceea am solicitat cateva informatii echipei Apis Donau despre inlocuirea matcilor din cuib, informatii pe care le vom impartasi cu voi prin intermediul acestui articol.

Albinele se pot dovedi a fi foarte agresive cu matcile noi care le inlocuiesc pe cele batrane. Exista foarte multe situatii care pot influenta in mod direct comportamentul albinelor, precum: efectuarea culesului, starea matcii – daca este imperecheata sau neimperecheata, perioada din an – matcile fiind acceptate mai usor primavara devreme dar si toamna, existenta puietului, prezenta botcilor dar si varsta albinelor.

Folosindu-te de momentele cele mai prielnice pentru acceptarea matcii, sansele ca albinele sa raspunda pozitiv atunci cand vei interveni pentru inlocuirea matcii batrane vor creste considerabil.

De ce ar trebui sa inlocuiesti o matca?

Asa cum spuneam, pot exista multe motive pentru care ti-ai putea dori schimbarea matcilor. De cele mai multe ori, motivul este unul dintre urmatoarele:

  • matca actuala are o calitate slaba, populatia de albine este prea mica sau ponta de pe fagure este neuniforma;
  • matca are o varsta mai mare de doi ani – in acest caz se recomanda inlocuirea deoarece probabilitatea ca albinele sa roiasca este destul de mare. Exista insa si multi apicultori care sustin utilizarea matcilor care trec de varsta de doi ani, deci parerile sunt impartite;
  • inlocuirea matcii pentru a produce roiuri care mai apoi vor fi scoase la vanzare.

Inca nu exista un mod de introducere a matcilor care sa garanteze sanse de acceptare de 100%. O prima conditie pentru ca matca noua sa nu fie respinsa este ca vechea matca sa fie indepartata din familie. Drept urmare, orice matca atat nefecundatata cat si fecundata ar trebui indepartata. Botcile ar trebui distruse. De asemenea, atunci cand sunt prezente albinele lucratoare ouatoare sansele ca noua matca sa fie acceptata sunt, de asemenea, foarte mici.

Un prim lucru pe care trebuie sa il faci inainte de a introduce noua matca este sa distrugi absolut toate botcile existente. De asemenea, ar trebui sa ai in vedere faptul ca albinele tinere sunt mai putin agresive si totodata vor accepta mult mai usor o noua matca. In schimb, albinele care sunt mai batrane nu se vor dovedi a fi prea prietenoase, ba chiar vor ataca noua matca si o vor elimina.

De asemenea, apicultorii experimentati recomanda ca noua matca sa nu fie eliberata imediat dupa transport. Asta mai ales daca in colonia respectiva a fost prezenta pana nu demult o matca in ponta.

Sansele ca matca sa fie acceptata mai usor cresc atunci cand in stup exista o cantitate generoasa de miere si polen. In cazul in care stupul nu este atat de bogat in resurse, se poate apela la introducerea unor noi suplimente proteice.

Exista o cusca special conceputa pentru introducerea noilor matci, care este folosita de mai bine de 100 de ani in domeniul apiculturii. Cusca respectiva este impartita intr-un compartiment pentru matca dar si pentru albinele care o insotesc, precum si un compartiment cu hrana solida. Ai putea folosi si tu aceasta metoda atunci cand iti propui sa inlocuiesti matca dintr-o colonie. Iar daca ai nevoie de matci performante cu ajutorul carora sa te dezvolti ca apicultori, atunci oferta Apis-Donau.ro ar trebui sa iti atraga atentia.

Share