home CULTURA, FILM Cum i-a cedat Ciulei “Reconstituirea” lui Pintilie

Cum i-a cedat Ciulei “Reconstituirea” lui Pintilie

Share

Liviu Ciulei a explicat că l-a sfătuit pe Lucian Pintilie să facă el “Reconstituirea” pentru că şi-a dat seama că va fi un film cu cenzură.

Întrebat fiind de ce a făcut atât de puţine filme, Liviu Ciulei a mărturisit:

Proiectele pe care le aveam eu nu mi s-a dat voie să le fac, iar cele care mi s-au propus nu m-au interesat pe mine. Eu am vrut să fac «Regele Lear» cu ţărani din Maramureş şi «Visul unei nopţi de vară».

foto: Cascar

fotoinfo: In cadrul celei de-a noua editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), Liviu Ciulei, personalitate marcanta a filmului si teatrului romanesc, va fi omagiat prin acordarea Premiului de Excelenta si prezenta a trei dintre filmele sale in sectiunea traditională a festivalului, 3X3 (20 mai 2010)

Am fost atât de tâmpit, nu mi-e ruşine să recunosc, să refuz un proiect cu «Baltagul» cu Ana Magnani în rolul principal. Scenariul era foarte bun, dar o transforma pe statuara, taciturna Vitoria Lipan într-o «ciociara» italiană care vorbea tot timpul.

În schimb, mi s-a propus să fac «Reconstituirea». Eu mi-am dat seama că o să fie un film cu probleme de cenzură, aşa că i-am spus lui Lucian Pintilie, un uriaş regizor de teatru care voia să lucreze şi în cinema: «Ia fă, tu, Pintilie, filmul ăsta!»”… citeste tot aici

~Gabriela Lupu~

Share