home EUROVISION, EVENIMENT Cum au ajuns in concurs David Brian si Maria Sanchez?

Cum au ajuns in concurs David Brian si Maria Sanchez?

Share

Citim lista finalistilor la Eurovision 2010 si ne intrebam cum au ajuns in concurs David Brian (cu doua melodii) si Maria Sanchez. Conform Regulamentului Eurovision 2010, cei doi interpreti straini nu puteau sa intre nici macar in preselectie, pentru ca se aflau in imposibilitatea de a semna Anexa nr. 2 (acordul dintre autor si interpret) si Anexa nr. 3 (cesiunea drepturilor catre TVR). In ambele, cei doi ar fi trebuit sa declare ca sunt cetateni romani si sa-si dea seria si numarul de BI/CI. Deci: cum au ajuns in preselectie cei doi?

Traistariu decide azi cu ce cantec participa la Eurovision

Avem cazul Mircea Romcescu, care in acelasi timp si centreaza, da si cu capul, dar inainte a mai si fluierat: a fost intai in grupul de “specialisti” care au ales “vocile”. Apoi a aparut si ca autor de piesa inscrisa in preselectie, si ca interpret.

Nu cumva sunt cam multe lucruri in acelasi timp? Ok, Regulamentul acesta prost facut nu interzice asemenea cumul de calitati, dar nu exista si bun-simt? Acesta i-ar fi putut dicta lui Mircea Romcescu sa se retraga dintre “specialisti”, cat timp stia ca va participa si ca autor, si ca interpret.

Cinci interpreti si doua formatii: Kamara, Pasager, Mihai Preda, Tina Geru, Dalma, Anda Adam si Connect-R nu sunt pe lista vocilor. Se pune intrebarea logica: dupa ce criterii nu a recomandat juriul schimbarea celor cinci interpreti si a celor doua formatii? Simplu: nu a facut-o. Juriul nu a explicat de ce. Suspectam faptul ca aici exista aranjamente.

Pentru ca asupra unui concurs, indiferent daca este vorba despre curling sau despre muzica, sa nu planeze suspiciuni de aranjamente, trebuie ca regulamentul de desfasurare sa stipuleze clar ce se intampla cand… si, mai ales, de ce si dupa ce criterii obiective, si nu subiective. Asa ceva in Regulamentul Eurovision 2010 nu exista.

Juriul pur si simplu putea sa-i dea drumul in finala unei maimute urlatoare cu ochii verzi, dintii galbeni si fundul rosu (si inca nu stim daca nu cumva a si facut-o, trebuie sa vedem finala) si, la fel de bine, sa nu-i dea drumul in finala lui Johnny Logan, recomandand ultimativ ca acesta sa fie inlocuit cu maimuta de mai sus.

Nu voi putea sa ma pronunt asupra criteriilor valorice existente in selectia facuta, pana cand nu voi asculta piesa cu piesa tot ce a intrat in preselectie. Defapt, aici este unul dintre plusurile Marinei Almasan (putine insa) fata de Dan Manoliu: avem o lista completa cu toate melodiile din preselectie, interpretii lor si autorii, ceea ce nu s-a intamplat anul trecut.

Din acest punct de vedere, da, Marina Almasan a fost transparenta.

Citeşte şi
Cata prestanta are Eurovision Romania

Cata prestanta, cata respectabilitate are concursul national Eurovision Romania? Dupa ce ne dam seama de Read more

Eurovision: Compozitorul e liber sa aleaga pe cine vrea juriul

* Pe 22 ianuarie, Anchetatorul Monden a publicat un interviu in exclusivitate cu Marina Almasan, Read more

Loteria aparentă Eurovision Romania

Nebunia însă începe puţin mai la vale, odată cu conţinutul scandalos al punctului 11 din Read more

Conform regulamentului, la Eurovision participa ce voci vrea muschii juriului

Iar acesta, în opinia mea, este cel mai grav fapt consacrat de acest nou regulament. Read more

Liberalii din PE protestează faţă de încălcarea procedurii de vot în Comisia pentru petiţii (AgerPress)

Norica Nicolai, prezentă la dezbateri, a criticat dur modul în care PPE a permis înlocuirea Read more

Votul din Comisia de Petiţii pentru închiderea petiţiilor jurnaliştilor este invalid

Boştinaru, membru al Comisiei de Petiţii a Parlamentului European, consideră că votul de ieri pentru Read more

Dana Dorian si Marina Almasan sunt la cutite (Anchetatorul Monden)

"In urma interviului cu Marina Almasan, preluat de Anchetatorul Monden din publicatia Academia Catavencu, Dana Read more

Strainii sunt aventurieri in Eurovision Romania

* Pe 22 ianuarie, Anchetatorul Monden a publicat un interviu in exclusivitate cu Marina Almasan, Read more

Opacitate. Nu mai avem semifinale la Eurovision

Cuvântul de ordine la Eurovision Song Contest Romania este aparenta bulibăşeală generalizată, interpretarea regulamentului şi Read more

„Specialiştii” de la Eurovision, Muzeul Antipa al muzicii uşoare româneşti

Este interesant de văzut cine se află în capul listei specialiştilor care au ales vocile Read more

Share