home POLITICA Culmea mersului de-a-n boulea în politică

Culmea mersului de-a-n boulea în politică

Share

~Ion Cristoiu~

Iată faptele.

Pe 15 martie 2011, maghiarii din România au sărbătorit aniversarea Revoluţiei de la 1848, într-o zi declarată şi Zi naţională a Ungariei. Printre manifestări s-a numărat şi adunarea convocată la Statuia lui Petöfi Sándor de la Târgu-Mureş de Partidul Civic Maghiar şi de Consiliul Naţional Secuiesc.

foto: Dinu Lazar via CristoiuBlog

La această manifestare, ca și la cea de la Cluj, ca și la toate manifestările maghiarilor din lume, s-a citit Mesajul premierului Victor Orban adresat maghiarilor de pretutindeni cu prilejul Zilei naționale a Ungariei.

Trimis ca de obicei prin intermediul ambasadei Ungariei la București, Mesajul suna astfel:

„Această zi este sărbătoarea naţiunii. Amintirea revoluţiei şi a luptei de eliberare este importantă, întrucît rezumă, în mod fidel, toţi pilonii importanţi ai identităţii noastre maghiare: mîndria noastră naţională, cinstirea limbii şi culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate.

Toţi maghiarii, fie că trăiesc pe pămîntul natal, ori în orice altă parte a lumii, simt acelaşi lucru: cînd vine primăvara, ne punem cocarda în piept şi pornim să sărbătorim. Sărbătoarea naţională ne oferă ocazia, întotdeauna, să pregătim o analiză a stării naţiunii.

Ce am realizat? Avansăm pe un drum bun? În anii trecuţi am sărbătorit printre îndoieli. După multă vreme, putem, din nou, să salutăm primăvara, în libertate. Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum trăieşte lunile înnoirii. Mai avem multe de făcut, moştenirea noastră ne-a aşezat în faţa unor sarcini care ne pun la încercare.

Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput şi nici nu am vrut să aşteptăm. Am înfiinţat ziua solidarităţii naţionale şi am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să îşi obţină cetăţenia ungară fără să-şi părăsească ţinutul natal. Acum ne îndeplinim pe mai departe datoria faţă de naţiune.

Noua Constituţie, al cărei proiect l-am înaintat de Ziua Naţională, aşază în sfîrşit pe bazele demnităţii crezul nostru naţional, defineşte solidaritatea tuturor maghiarilor şi răspunderea Ungariei faţă de toţi membrii naţiunii. Vă salut pe toţi cu ocazia acestei sărbători frumoase, dătătoare de speranţe. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate şi Dumnezeu să vă ajute.”

Ambasadorul maghiar la Bucureşti a încredinţat misiunea de a da citire Mesajului doamnei Erzsébet  Bajtay, de la Ambasada Ungariei în România. Pînă aici nimic deosebit. E normal ca maghiarimea de pe teritoriul altui stat să-şi sărbătorească un moment al istoriei lor.

E normal ca la una dintre manifestările lor să se dea citire Mesajului trimis de premierul Ungariei. Şi premierul român ar putea trimite un Mesaj participanţilor români la o manifestaţie din Ucraina dedicată Zilei Naţionale a României. Printre normele europene de prim rang se numără şi dreptul unei minorităţi de a-şi cultiva tradiţiile.

Manifestarea de la Tîrgu-Mureș a avut loc în dimineaţa zilei de 15 martie 2011. De marţi după-amiază, mai precis de pe la ora 15:00, toate site-urile şi toate televiziunile au transmis ştirea potrivit căreia premierul Orbán Viktor a trimis participanţilor de la Tîrgu-Mureș un Mesaj în  care se invoca autonomia Ardealului.

În sprijinul ştirii, se dădea acest citat din Mesaj:

„Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Asta vă doresc din suflet”.

Din cîte se vede pînă şi cu un ochi tulburat de băutură, între cele două texte –cel al Mesajului oficial şi cel  al Mesajului prezentat de presa română cu titlurile şi conţinutul de rigoare – se întinde o prăpastie. Cum se explică ea… citeste tot pe Reporter Virtual

Citeşte şi
Viktor Orban a spus la Cluj: “Viitorul e scris în limba maghiară”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat sâmbătă, la Cluj-Napoca, la o ceremonie religioasă. Aceasta a

Viktor Orbán: Criza va duce la renaşterea naţiunilor

Orban a vorbit despre criza economică, din care, în opinia lui, va rezulta renaşterea naţiunilor

Protest Budapesta fata de concedierile din radio-tv publice

Câteva sute de persoane au protestat în faţa postului de radio naţional faţă de concedierile

Revista presei. A deveni monarhist din reflex anti-Basescu

~incendiu mare cu Basescu si MS Regele Mihai~ce mai cauta cumparatorul de locuinte~ajutoare non-euro pentru

Germania: “Ungaria e rusinea Europei”

Noua Constitutie a Ungariei, adoptata luni de Parlamentul de la Budapesta, e aspru criticata de

Revista presei. Spre un posibil dezastru nuclear

~situatia ramane critica~aruncand apa din elicopter~reactoarele japoneze, prea vechi~Gaddafi vrea sa-i rupa pe rebeli, SUA

Revista presei. Ungaria: cizma pe gatul presei

O noua autoritate are dreptul să inspecteze toate instrumentele şi documentele unui organ de presă

Revista presei. Mesajul lui Basescu catre maghiari

Din punctul meu de vedere, acesta este subiectul cel mai important al week-end-ului. Pe care

Ponta: Dragnea îl omoară pe Maior dacă acesta nu spune ce ştie

Victor Ponta a declarat că liderul PSD, Liviu Dragnea, vrea să îl elimine pe ambasadorul

Liviu Dragnea i-a rugat pe Kovesi şi Coldea să îl ajute cu dosarul

Fostul lider PSD Victor Ponta îşi continuă atacurile la adresa actualului lider PSD, Liviu Dragnea.

Share