home EVENIMENT, POLITICA Cristian Diaconescu: Tăriceanu, CCR şi PSD vor să slăbească statul!

Cristian Diaconescu: Tăriceanu, CCR şi PSD vor să slăbească statul!

Share

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, lansează acuzaţii grave la adresa liderilor ALDE şi PSD, precum şi împotriva judecătorilor CCR.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

El spune că acţiunile acestora au dus la slăbirea statului şi la transformarea României într-o republică parlamentară, fără să fi fost modificată Constituţia.

Moscova are cel mai mult de câştigat din această situaţie, acuză Diaconescu.

„Această criză a transformat România, fără să existe o modificare constituţională clară, într-o republică parlamentară; cam tot ce face Guvernul poate fi anulat de Parlament”, arată Diaconescu.

Declaraţia pe larg:

„Domnul Tariceanu a majorat pensiile ŞTIIND că vine criză. A cheltuit 5 miliarde de euro ŞTIIND că vine criză! Pentru că începuseră probleme în SUA cu Lehman Brother şi creditele subprime şi era clar că Europa va fi infestata, dar nu i-a păsat.

Şi vreau să fac legătura cu ce se întâmplă acum. Ideea – care nici măcar nu e populista, e de-a dreptul periculoasă -, am văzut ce vor să facă acum prin modificările pe care vor să le facă, inclusiv prin ceea ce se întâmplă la Curtea Constituţională, în ceea ce priveşte autoritatea statului. Păi din 2017 până în 2020, noi ce-am discutat în România? Că acest stat este doar în aparenţă ceea ce se vede, este un alt stat subteran care conduce şi decide, care are drept ţintă victimizarea unor anumiţi politicieni, cam toţi din aceeaşi zonă politică.

De fapt, vezi Doamne, România era condusă de Soros, de cupole internaţionale şi la un moment dat – pentru că ne atrăgeau atenţia legat de ce facem cu statul de drept – şi UE sau NATO erau împotriva intereselor României, în viziunea celor care au creat acea situaţie.

Iar azi ce discutăm: că încălcarea unor reguli într-o situaţie excepţională nu trebuie sancţionata, că de fapt nu trebuie să avem niciun fel de reguli, ca instituţiile statului trebuie să vină să dea socoteală în Parlament…

Întrebare: pentru ce s-a întâmplat înainte de 2020, care dintre instituţiile statului a venit să dea socoteală la vreo comisie parlamentară, de la prim-ministru încolo?

Ce se încearcă, de fapt? Să transformi statul într-o instituţie slabă, cetăţeanul să nu mai aibă nicio problemă cu aşa ceva şi să ai această zonă decizională, pe axa dintre CCR şi Parlament – repet, nu-i exonerez pe liberali de nişte probleme serioase pe care şi le-au creat singuri şi ni le-au creat şi nouă – dar la final să ai un stat slab…

Cine mai doreşte un stat slab la frontiera UE şi a NATO? Moscova. A spus-o direct: Din păcate, asta este naturaleţea relaţiilor internaţionale: NATO este duşmanul nostru, care ne înconjoară, deci ne străduim să răspundem şi noi maximizând vulnerabilităţi.

Această criză a transformat România, fără să existe o modificare constituţională clară, într-o republică parlamentară; cam tot ce face Guvernul poate fi anulat de Parlament.

Am putea intra într-o situaţie complicată din care să nu mai ieşim ani de zile. Agenţiile de rating au început să ne plaseze într-o zonă de evaluare minimă, penultima înainte de junk. Dacă situaţia va evolua, dacă lucrurile vor fi în continuare confuze, haotice – deci crearea unei atmosfere de neîncredere generalizată în legătură cu România -, vom vedea după evaluările din mai şi iunie care va fi standingul României. Doamne fereşte ca acest negativ să ne pună în situaţia de a nu ne mai putea împrumuta pe pieţe, nici măcar la dobânzi cu două cifre!

Doi: astăzi când noi vorbim Comisia Europeană pune în discuţie trei măsuri în privinţa liberei circulaţii parţiale. În criteriile avute în vedere, unul prevalează: cel al evaluării zonelor de risc. Şi exact în acest moment noi dăm senzaţia că, deşi am avut o capacitate sporită de a limita aceasta pandemie, nu ne este clar care vor fi regulile în România.

Deci azi, când te duci la Bruxelles că încerci să-ţi maximizezi şi tu dreptul de liberă circulaţie, care este existenţial pentru mulţi dintre noi, căci nu e vorba numai de turism, pentru noi tine în special de forţă de muncă – în acest moment, cineva care priveşte la România nu înţelege care vor fi restricţiile, la ce se referă şi care vor fi regulile.

Deci am dat aceste două exemple care ţin realmente de viitorul nostru. Sigur, pot fi şi altele: avem la dispoziţie bani europeni, putem cheltui preferenţial, mai ales în Sănătate, dar atenţie!, aceşti bani se împrumuta, se restituie apoi, trebuie să-i decontezi, să arăţi la ce i-ai folosit, deci nu-ţi poţi permite să te joci cu resursele europene, să faci ce vrei cu ele, eventuali să le şi furi.

Sunt nişte semnale care nu dau bine pentru că, într-adevăr, vom avea nevoie de ajutor din exterior. Vom avea nevoie clar, inclusiv de uşi deschise!

Citeşte şi
Tăriceanu: „Iohannis ne-a împărțit în ciume de diferite culori”

Călin Popescu Tăriceanu a reacţionat nervos după ce Klaus Iohannis a făcut un apel către Read more

Tăriceanu: Nu putem să-i lăsăm singuri pe judecătorii de la CCR!

Fostul liberal şi actualul pesedist Călin Popescu Tăriceanu, acum încă mascat în ALDE-ist, anunţă că Read more

Tăriceanu: De când a început să bea singur in birou, Ludovic a început să urască restaurantele

Când pământul de sub picioare-ţi fuge, prostii multe spui, Yoda says. Aşa şi Tăriceanu. Se Read more

Tăriceanu cere sesizarea Parlamentului European, CE și Comisiei de la Venetia pentru „atacuri repetate la Justitie”

Călin Popescu Tăriceanu nu se potoleşte şi rpsuceşte în continuare realitatea, după cum îi dictează Read more

Ciolacu, Ponta şi Tăriceanu, liste comune la locale şi parlamentare

ALDE (lider - Tăriceanu), PSD (lider - Ciolacu) şi Pro România (lider - Ponta) au Read more

Tăriceanu nu vede nici o problemă cu întâlnirea de la sediul PSD din Băneasa

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu admite că a discutat cu Liviu Dragnea şi Tudorel Toader Read more

Viorica Dăncilă confirmă întâlnirea în patru din sediul PSD

Fostul premier Viorica Dăncilă confirmă, în exclusivitate pentru Adevărul, dezvăluirile făcute de Tudorel Toader în Read more

Tăriceanu a fost amendat de CNCD, pentru ce a spus despre Iohannis

CNCD l-a amendat pe Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE, pentru că a folosit termenul ”Fuhrer” Read more

Tăriceanu s-a lovit la operaţie, îl laudă pe Ludovic Orban!

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, salută iniţiativa premierului Orban de a se inspira din experienţa Read more

Tăriceanu: „Apogeul incompetenței acestui guvern s-a întâmplat ieri”

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, aduce critici dure la adresa Guvernului Orban, pentru faptul că Read more

Share