home EVENIMENT, POLITICA Cristi Danileţ este optimist în privinţa Deciziei 51 a CCR

Cristi Danileţ este optimist în privinţa Deciziei 51 a CCR

Share

Membrul CSM Cristi Danileţ este optimist în privinţa Deciziei 51 a CCR, despre care spune că nu va afecta dosarele soluţionate. De asemenea, el afirmă că interpretarea Deciziei 51 a CCR este că probele deja obţinute de SRI, în dosarele aflate în curs, sunt valabile, dar SRI va trebui să sisteze orice activitate la data apariţiei deciziei în Monitorul Oficial.

SRI rămâne competent pentru interceptări în domeniul siguranţei naţionale, pe când pentru interceptările necesare în dosarele penale vor putea fi implicaţi numai procurorii şi poliţia judiciară.

, explică Danileţ.

Pentru dosarele soluţionate definitiv, care au avut la bază probe obţinute prin interceptări autorizate legal (maximum 48 ore de procuror şi maximum 30 zile de judecător)“, explică Danileţ, “efectuate de serviciile secrete (deţinători ai infrastructurii necesare), acestea nu vor fi afectate. Prin urmare, aceste dosare nu pot fi redeschise pe motive legate de decizia CCR“.

În dosarele în care de acum încolo se vor solicita interceptări, “serviciile secrete nu mai pot fi implicate“, explică membrul CSM.

Danileţ aminteşte că, în cazul dosarelor aflate pe rol, sunt deja două interpretări: “(…) avocaţii susţin că acele interceptări, fiind efectuate de serviciile secrete, lucru interzis de CCR , ar fi nelegale, ca urmare ar trebui înlăturate din materialul probatoriu de la dosar; procurorii susţin că acele interceptări, fiind efectuate de organul care până atunci era permis de codul de procedură penală, sunt legale, şi că numai de acum încolo vor trebui făcute de alte organe; judecătorii încă nu au avut ocazia să se pronunţe“.

Interpretarea lui Cristi Danileţ este că, “dacă ceea ce s-a făcut sub vechea lege (adică cea dinainte de intervenţia CCR) a fost legal, proba rămâne câştigată cauzei“.

Cea mai problematică este situaţia inteceptărilor începute pe legea dinaintea Deciziei, dar neepuizate, explică Cristi Danileţ:

Deci, suntem în situaţia în care judecătorul a autorizat interceptarea pe 30 zile, SRI a început interceptarea, iar în cadrul celor 30 zile s-a ivit decizia CCR. În acest caz, întrucât decizia CCR produce efecte pentru viitor, ea trebuie aplicată din ziua publicării ei în Monitorul Oficial.

Ca urmare, interceptarea făcută de SRI pe vechea lege până la data apariţiei deciziei CCR rămâne valabilă, dar în ziua publicării ei SRI trebuie să stopeze interceptarea.

Citeşte şi
Mihai Politeanu, fondator al asociaţiei „Iniţiativa România”, anunţă că CCR a făcut publică motivarea respingerii
Preşedintele reales al Curţii Constituţionale, PSD-istul Valer Dorneanu, este într-o căutare febrilă a modalităţilor prin
Valer Dorneanu a fost reales președinte al Curții Constituționale pentru un nou mandat de 3
Președintele Curții Constituționale (CCR), Valer Dorneanu, a transmis Biroului Electoral Central (BEC) o adresă, prin
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunţă că referendumul pe justiţie ar putea fi anulat, întrucât
La jumătatea lunii mai a anului trecut, Valer Dorneanu, președintele CCR, a plecat în Rusia
Curtea Constituțională (CCR) a respins cu unanimitate de voturi legea pentru elaborarea și actualizarea Strategiei
Curtea Constituțională consideră că este total îndreptățită legea inițiată de parlamentarii Puterii, prin care nu
CCR a decis cu unanimitate de voturi că prevederea legală care îi permite președintelui României
Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, o inițiativă legislativă a senatorului
Share