home CORUPTIE, POLITICA Crina Muntean, judecător, spune că reţelele corupte din Justiţie s-au reactivat

Crina Muntean, judecător, spune că reţelele corupte din Justiţie s-au reactivat

Share

Judecătoarea Crina Muntean, care s-a alăturat, în ultimii doi ani și jumătate, demersurilor magistraților pentru apărarea justiției, a vorbit.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Magistratul a spus ce ştie despre mecanismele de slăbire a statului de drept, despre problemele din sistem și despre câtă independență mai există în justiție, pentru jurnalistul Ramona Ursu de la Newsweek.

Crina Muntean (47 de ani), judecătoare în cadrul Secției Penale a Tribunalului Bihor, secție pe care a condus-o în perioada 2009 – 2014, a dezvăluit care sunt „reţelele de interese în justiţia locală“ care s-au activat împotriva ei, prin intermediul Inspecției Judiciare, după ce a deranjat un cerc sensibil din Bihor, format din avocați, judecători, oameni de afaceri, persoane sus-puse în instituțiile publice.

Newsweek România publică, în două episoade, interviul cu judecătoarea Crina Muntean, continuarea urmând a fi citită în numărul viitor al revistei noastre.

Newsweek România: Cum ați ajuns în vizorul Inspecției Judiciare (IJ), care v-a trimis recent la judecata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)?

Crina Muntean: În ianuarie 2019, a fost formulată o sesizare la Inspecția Judiciară, de un avocat local (din Oradea – n.r.), Răzvan Doseanu, prin care s-a solicitat efectuarea unor verificări privind desemnarea mea ca singur judecător de drepturi și libertăți în perioada 1 ianuarie 2018 – 20 noiembrie 2018.

Desemnarea judecătorului de drepturi şi libertăţi, de altfel a tuturor judecătorilor, în complete, se realizează de către Colegiul de Conducere al instanţei. Niciun judecător nu compune un complet după voinţa sau preferinţa proprie.

Ce s-a întâmplat cu sesizarea făcută la IJ?

La data de 21 februarie 2019, s-a dispus clasarea sesizării, însă în 12 martie 2019, inspectorul şef (Lucian Netejoru, șeful IJ – n.r.) a infirmat rezoluţia de clasare.

După reluarea verificărilor, s-a început cercetarea disciplinară împotriva mea şi a şase judecători, cu toţii membri ai Colegiului de Conducere în decembrie 2017, când printr-o hotărâre a Colegiului am fost desemnată să asigur înlocuirea pe al doilea complet de drepturi şi libertăţi, judecătorul titular promovând la instanţa superioară.

Pentru restul procedurii disciplinare a fost desemnat un al doilea inspector, doamna Roxana Petcu. La finalul procedurii, din cei şapte judecători cercetaţi, am fost singurul judecător trimis în judecată disciplinară.

Ce spune legea despre desemnarea judecătorului de drepturi și libertăți și cum ați ajuns să rămâneți, pentru o perioadă, singurul astfel de magistrat de la Tribunalul Bihor?

Până în anul 2014, legea prevedea că emiterea mandatelor de supraveghere revenea doar președintelui instanţei. În această perioadă, am emis singură mandatele de supraveghere, preşedintele instanţei, judecător în materie comercială, delegându-mi această atribuţie, în considerarea faptului că judecam în materie penală şi exercitam, la acel moment, funcţia de preşedinte de Secţie Penală.

În perioada 2014–2015, am emis mandate de supraveghere toţi judecătorii Secţiei, iar, din anul 2015, odată cu reorganizarea Secţiei după principiul specializării, am fost desemnaţi doi judecători de drepturi şi libertăţi, restul judecătorilor fiind de cameră preliminară şi judecată în fond. Am fost unul din cei doi desemnaţi ca judecători de drepturi şi libertăţi.

Prin urmare, nu este real ceea ce s-a mediatizat, că, ulterior anului 2015, res-pectiv o perioadă de trei ani, aş fi fost singurul judecător de drepturi și libertăţi.

A fost o perioadă de aproximativ 11 luni, în anul 2018, când am  fost desemnată ca singur judecător de drepturi şi libertăţi,  şi două luni, în cursul anului 2015,  pentru acelaşi motiv, promovarea la instanţa superioară a celui de-al doilea judecător de drepturi și libertăţi şi numărul redus de magistraţi ce funcţionau în secţie, mai puţin de jumătate din posturile de judecători alocate.

Desemnarea mea a fost decisă de Colegiul de Conducere, atât în anul 2017, cât şi în anul 2015. În 2015, Colegiul de Conducere avea alţi membri, cu precizarea că unul dintre aceştia era actualul preşedinte al Tribunalului Bihor, care la acel moment a considerat măsura perfect legală.

Citeşte şi
Camelia Bogdan se pregăteşte de promovare la Înalta Curte

Lumea Justiţiei, publicaţie deţinută de Răzvan Savaliuc, anunţă că judecătoarea Camelia Bogdan se pregăteşte să Read more

Andrei Bodean, spaima Clanului Mazăre, a devenit şeful DNA Constanţa

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât să îl numească în funcţia de procuror şef Read more

Procurorii DNA Oradea ar fi victimele unui joc făcut de infractori

Procurorii DNA Oradea ar fi victimele unuui montaj pus la punct de multiple forţe legale Read more

Nicuşor Constantinescu îi numeşte viermi pe magistraţii care l-au condamnat

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJ Constanța, a avut o ieșire nervoasă pe Facebook, după Read more

Olguţa Vasilescu pentru Bloomberg: Magistraţii sunt mulţumiţi de schimbările de Justiţie

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguta Vasilescu, a transmis o scrisoare către Bloomberg, după Read more

Asociaţiile profesionale ale magistraţilor: Nu există nici o legătură între deciziile CCR şi modificările la Codurile Penale!

Două asociaţii profesionale ale magistraţilor atrag atenţia că modificările la Codul Penal votate în procedura Read more

Magistrații Judecătoriei Sector 1 sunt contra revocării lui Lazăr

Magistraţii Judecătoriei Sector 1 sunt de partea procurorului general Augustin Lazăr.Este prima instanța care își Read more

Andrei Bodean a semnat Scrisoarea celor 200 şi candidează la şefia DNA

Procurorul Andrei Bodean este un personaj deja. Candidează la şefia DNA şi în acelaşi timp Read more

CCR consideră constituţională înfiinţarea parchetului pentru magistraţi

CCR a declarat neconstituţionale unele prevederi din Legea privind organizarea judiciară. Curtea a amânat pentru Read more

Simona Marcu, biografia necenzurată a unui magistrat cu ştaif

Simona Marcu este noua stea apărută pe cerul Justiţiei Române.Numai că apariţia magistratului în fruntea Read more

Share