home EVENIMENT, POLITICA Corina Corbu (viitoarea şefă de la Înalta Curte) are dosarul la secret

Corina Corbu (viitoarea şefă de la Înalta Curte) are dosarul la secret

Share

Corina Corbu, viitoarea şefă a Înaltei Curţi motorizată de PSD, via Lia Savonea, are dosarul penal, în care a fost achitată definitiv, la secret. Acest dosar trebuia să fie însă public.

Şeful Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), judecătorul Daniel Grădinaru, a decis că nu se impune ca presa să studieze dosarul penal în care a fost judecată şi achitată definitiv judecătoarea Corina Corbu, noua şefă a Instanţei Supreme, potrivit unui răspuns al ÎCCJ la o solicitare de presă formulată de G4media.ro.

Şefa Biroului de presă al instanţei, judecătoarea Minodora Condoiu, a respins cererea de studiere a dosarului judecătoarei Corbu.

Judecătorul Grădinaru a invocat două motive pentru respingerea solicitării de presă: faptul că dosarul judecătoarei Corbu nu mai face obiectul procedurilor judiciare, fiind soluţionat cu decizie definitivă, şi asigurarea protecției vieţii private a părţilor din dosar.

Decizia este surprinzătoare în condiţiile în care un dosar penal devine public odată ce este trimis în instanţă şi începe judecata pe fond.

Judecătoarea Corbu a cerut secretizarea dosarului. Corina Corbu, singurul candidat la şefia ÎCCJ, a fost nominalizată pe 18 iulie drept câştigătoare a selecţiei organizate de Secţia pentru judecători a CSM.

În cadrul audierii de la CSM, actuala șefă a instanței supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, a întrebat-o pe Corbu de ce a trimis o notificare conducerii instanței în care a cerut ca nici o persoană să nu aibă acces la consultarea dosarului penal în care a fost judecată și achitată și de ce a solicitat să fie scoasă sentinţa anonimizată de pe site-ul ICCJ . ”Am cerut anonimizarea datelor cu caracter personal. Ăsta a fost motivul, ca acele date sa fie anonimizate. Motivul achitării se poate cunoaște. La fel cum trebuie să se cunoască și motivele pentru care am fost trimisă în judecată.(…) A fost o etapă pe care mi-o asum”, a declarat judecătoarea Corbu.

Preşedintele ţării, sărit din procedura de numire

Potrivit modificărilor la legile Justiţiei operate de majoritatea PSD-ALDE, Secţia pentru judecători a CSM numeşte şefii de la ÎCCJ. Nu o mai face preşedintele României.

Secţia pentru judecători a CSM este dominată de judecătoarea Lia Savonea, soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie în două dosare penale. Unul dintre ele viza tocmai reţelele de corupţie de la Înalta Curte.

Actualul preşedinte al Secţiei penale a ÎCCJ, judecătorul Daniel Grădinaru, a fost purtătorul de cuvânt al Curţii de apel Bucureşti, unde Lia Savonea a fost preşedinte. Grădinaru este considerat în sistemul de justiţie drept apropiat al Liei Savonea.

De ce se teme judecătoarea Corina Corbu ca presa să nu se uite în dosarul ei

Ea a fost acuzată într-un caz de scurgeri de informaţii de faptul că şi-ar fi avertizat două colege că sunt interceptate de DNA. E vorba de judecătoarele Iuliana Puşoiu şi Gabriela Bîrsan. Acestea erau monitorizate, fiind vizate de acuzaţii de corupţie.

Autorizația de interceptare a judecătoarelor Bîrsan şi Puşoiu a fost emisă pentru DNA şi SRI de şeful din 2010-2011 al Secţiei Penale a ÎCCJ, judecătorul Anton Pandrea, fost membru CSM. Potrivit unor surse judiciare, Pandrea i-ar fi spus judecătoarei Corbu că a emis autorizaţia, aceasta, mai departe, unui alt judecător, Nicolae Măniguţiu. Astfel, informaţia preţioasă ar fi ajuns la judecătoarele vizate.

De altfel, judecătorul Măniguţiu a recunoscut în presa vremii că a locuit cu chirie în apartamentul avocatului Radu Gherbovan, soţul avocatei Claudia Gherbovan Silinescu, prietenă de familie cu judecătoarea Bîrsan, judecate amândouă în dosarul de corupţie.

Până la urmă, procurorii DNA nu au putut proba scurgerea de informaţii, astfel încât judecătoarea Corbu a fost achitată printr-o sentință definitivă. Potrivit motivării instanței de fond, magistraţii au ajuns la concluzia că nu sunt probe privind favorizarea făptuitorului. În proces, procurorii prezentaseră înregistrări cu judecătoarea Iuliana Pușoiu care susținea că a fost avertizată de colegii ei, Pandrea și Corbu, că este interceptată. Mai mult, una dintre persoanele cu care vorbea Pușoiu a confirmat interceptările în cadrul procesului.

”Convorbirile telefonice şi înscrisurile aflate la dosarul cauzei se coroborează şi cu declaraţiilor martorilor Arhip Cornelia, Trestianu Viorica, Măniguţiu Nicolae (fost judecător ÎCCJ – n.r.) şi Bărbulescu Lidia (fostă preşedinte ÎCCJ – n.r.). În declaraţia dată în cursul urmăririi penale, martora Arhip Cornelia a confirmat <<că într-o convorbire telefonică, înainte de a pleca în excursia din Malaezia, Puşoiu Iuliana i-a spus că a auzit de la Corbu Corina că ar avea urmărit telefonul, ea, Bîrsan Gabriela Victoria şi Gherbovan Silinescu Claudia>>. Mai precis, martora a afirmat că inculpata Corina Corbu i-a spus inculpatei Puşoiu Iuliana că a aflat de la Pandrea Anton despre ascultarea telefoanelor”, se arată în documentele din dosar.

Citeşte şi
Teodosie Şpagoveanu’ a fost achitat definit de Înalta Curte

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost achitat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,

Tudorel Toader decide în continuare ce judecători merită să fie la ÎCCJ

Forumul Judecătorilor l-a descoperit pe inebranlabilul Tudorel Toader într-o comisie care alege magistraţii ce pot

Liviu Dragnea rămâne la puşcărie. ÎCCJ a respins contestaţia în anulare

Înalta Curte a respins ca inadmisibilă contestația în anulare a sentinței în cazul fostului președinte

Mazăre rămâne la bulău. ÎCCJ a respins contestaţia în anulare

Magistrații instanței supreme au respins contestația în anulare formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei de

CSM a declanşat procedura pentru numirea preşedintelui ÎCCJ

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declanșat procedura pentru ocuparea funcției de președinte al Înaltei

20 mai. De la Duminica Orbului la Lunea Recuperării României

Uneori, lumea evoluează în cicluri, alteori nu. 20 mai 1990 a fost o zi neagră.

Elena Udrea: “Dumnezeu a făcut o minune şi sunt acasă”

Elena Udrea de-abia s-a reîntors în ţară după sejurul închisoralnic din Costa Rica şi enervează

Dragnea nu a câştigat mare lucru cu schimbarea completurilor

Liviu Dragnea nu are motive de bucurie după decizia CCR de astăzi. Chiar dacă ea

Dragnea, Udrea şi Bica profită de blocarea completurilor ÎCCJ

Liviu Dragnea, Elena Udrea, deja condamnată în alt dosar, ca şi Alina Bica, sunt printre

Motivarea CCR va modifica iar componenţa completului de cinci

Liviu Dragnea este profund nemultumit de componenta noului complet de cinci judecatori care se ocupa

Share