home CULTURA, POLITICA Continuă embargoul asupra lui Paul Goma (Claudiu Tarziu)

Continuă embargoul asupra lui Paul Goma (Claudiu Tarziu)

Share

~articol publicat duminica, 3 octombrie~

Scriitorul Paul Goma a împlinit ieri 75 de ani. Şi 32 de ani de exil. “Elita” intelectuală şi presa mainstream continuă să-l ţină sub embargoul re-instituit după decembrie 89. Pentru că adevărul lui Goma este greu de suportat.

FOTO: Claudiu Tarziu Blog

Ce nu înţelege intelighenţia care face jocurile în piaţa culturală de pe Dîmboviţa este că dacă îl ignoră pe Paul Goma nu înseamnă că această conştiinţă trează a românităţii nu există. Iar adevărul pe care îl rosteşte va rămîne adevăr chiar şi cînd Goma nu va mai fi.

În România, Goma nu este sărbătorit, dar Basarabia ne dă din nou o lecţie de onoare şi de recunoaştere a valorilor. La Chişinău, Goma este cinstit de mediile culturale ca un “Soljeniţîn român”.

Însă nu i s-a dat deocamdată cetăţenia moldovenească, după cum i-a fost promisă de academicianul Mihai Cimpoi în numele preşedintelui Ghimpu. Cine ştie cine şi-a băgat coada? Paul Goma face cîteva observaţii şi presupuneri pe marginea subiectului în jurnalul său on line.

Din păcate, politicienii de pe malurile Bîcului par să semene foarte bine cu cei de pe marginile Dîmboviţei. Drept pentru care Paul Goma n-a mai mers la Chişinău.

În republica România, o iniţiativă privată încearcă să şteargă ruşinea autorităţilor. Inimoasa cercetătoare, publicistă şi editoare Flori Bălănescu marchează ziua lui Goma prin publicarea unui volum omagial: Paul Goma 75. Dosarul unei iubiri tîrzii. În această carte, 39 de personalităţi româneşti din toată lumea vorbesc despre Paul Goma ca despre un model.

Cîţiva jurnalişti şi scriitori au scris ieri despre Goma de ziua lui. Liviu Ioan Stoiciu se întreabă “Ce se întîmplă cu memoria noastră?”, iar Nicoleta Savin afirmă: Ne-ai învăţat să nu ne temem. Şi bun profesor ai fost, Paul Goma!”.

Citiţi şi un interviu cu Flori Bălănescu: “Un om liber, care a făcut istorie”. În rest, tăcere. În “marile” gazete – din pricina “corectitudinii politice”, la USR – din cauza urii lui N. Manolescu, iar la Cotroceni – din nepăsarea lui Băsescu, care refuză să-i înapoieze lui Goma cetăţenia română furată de comunişti.

Paul Goma va trăi şi fără preţuirea şi iubirea lor. La mulţi şi buni ani, domnule Paul Goma!

Sursa: Claudiu Tarziu Blog

Citeşte şi
.. că nu e structurată coerent, pe ONG-uri militante, cu lideri vizibili, clar stabiliţi. Defectul
S-a scris în ultimele zile foarte mult despre Alina Mungiu şi legătura ei cu societatea
Revoluţia din România, din 1989, a venit într-un moment când nu existau nici partide politice,
Autorii Armaghedonului Oligarhilor prezintă acum un capitol timpuriu din episoadele succesive de confiscare a societăţii
~WAZ: actionariat schimbat~miliardarii din spatele Gabriel Resources~cum s-a lansat in afaceri Borcica~sare, piper si Elodia~Boc
Fortele de securitate sudaneze au confiscat duminica toate copiile editiei ziarului Al-Ahdath de la tipografii.
~A murit Parintele Arsenie Papacioc~explozia Europei?~cine furta startul~Romania si Bulgaria, inca doua hidrocentrale~Sean Hoare a
Pătrăşcanu şi camarazii săi voiau să ajungă la Putere! Cei ce strigă azi „Să nu
Apoi, citesc în ziare că “bancă” era de fapt un punct de lucru al Securităţii,
CSJ a respins cererea de rejudecare a dosarului Voiculescu şi a menţinut verdictul de turnător
Share