home POLITICA Constantin Adrian Balaban Grăjdan Năstase. Ironia-anacolut

Constantin Adrian Balaban Grăjdan Năstase. Ironia-anacolut

Share

Trecem peste conexiunile evidente ce se fac acum între evenimentele cu iz penal petrecute în triungiul bermudelor lui Adrian Năstase, Grăjdan şi Victor Ponta.

QMagazine

Ne vom referi la mirosul care se simte în jurul declaraţiei lui Constantin Adrian Balaban Grăjdan, asupra motivului pentru care a încercat să anuleze plângerea penală a ISCTR asupra prejudiciului constituit în Dosarul Trofeul Calităţii.

Urmăriţi această declaraţie cu atenţie. Eu cred că e o declaraţie inspirată de Adrian Năstase, impregnată cu stilul său ironic. Trecem rapid peste mârlăniile spuse de Năstase când era premier, când îi invita pe adversarii politici să-i numere ouăle şi spunea că jurnaliştii au poteci pe creier.

Mă refer acum la spiritul ironic, dotat cu subtilitate paraintelectuală, pe care i-l cunosc bine Împăratului, din lungile videoconferinţe de vineri dimineaţă, în care mi-am notat absolut tot ce spunea Adrian Năstase.

Eu cred că Adrian Năstase, direct sau prin interpuşi, i-a transmis lui Grăjdan să îşi justifice acţiunea astfel:

Spui la presă că ai făcut asta pentru că s-au împlinit Ţ ani de la înfiinţarea ISC de către Alexandru Ioan Cuza

Evident, cred că Grăjdan nu a priceput nimic din ironia tipică lui Adrian Năstase, dar a reţinut ce are de făcut. Apoi, când s-a trezit cu camerele de filmat pe el, s-a blocat.

Uitaţi-vă la faţa lui înainte să scoată şiragul de mărgăritare cu Alexandru Ioan Cuza. Se vede că se gândeşte aşa – repet, este interpretarea mea personală:

Ce mi-a spus Împăratul să zic? A… cu Alexandru Ioan Cuza!

Apoi începe să vorbească, fără să înţeleagă mare lucru din ce spune.

Acum să analizăm puţin logica absurdă a declaraţiei lui Grăjdan:

Am retras plângerea ISC privind prejudiciul pentru că se împlinesc Ţ ani de la înfiinţarea instituţiei de către Cuza

Acest gen de ironie rezidă dintr-un anacolut, folosit ca figură de stil. Între propoziţia “Am retras plângerea ISC privind prejudiciul” şi propoziţia “se împlinesc Î ani de la înfiinţarea instituţiei de către Cuza” nu există nici o legătură semantică.

Am să dau acum exemplul tipic de anacolut, mult drag unei mari profesoare de limba şi literatura română:

O damă cântă la pian
Şi eu la ghete n-am pingele

Între primul vers şi cel de-al doilea nu există nici o legătură. În momentul în care adaugi la această absurdizenie, numită anacolut multiplu, figura de stil, faci o ironie şi vrei să transmiţi ceva.

Eu cred că decriptarea mesajului transmis de El Însuşi prin intermediul militarului rezervist Constantin Adrian Balaban Grăjdan, care a executat ordinul fără să priceapă ce spune în realitate, a fost următorul:

Bă, eu mi-am retras mie însumi plângerea, pentru că până şi o instituţie respectabilă, înfiinţată de spaima corupţilor, Alexandru Ioan Cuza, acum Ţ ani acum este la mâna mea şi fac ce vreau eu, bă fraierilor, bă românilor!

Şi mai cred încă un lucru: că ne paşte un pericol mai mare decât în perioada 2001 – 2004. Atunci Sultanatul Năstase era obligat de corectitudinea politică să lucreze cu mănuşi, pentru că UE şi, în general, democraţia liberală încă era în alonjă politică şi economică.

Acum direcţia este inversă: spre Rusia şi spre statele BRICS şi “patroana” Moscova dă mână liberă acestor inşi, reuniţi în ceea ce eu am mai numit de câteva ori “Partida Rusă”, să facă borş despotic în România. Dacă după alegerile din toamnă aceşti oameni vor rămâne la putere ne aşteaptă vremuri foarte grele…

Citeşte şi
Știrea deja nu mai este că X sau Z a fost demis sau înlocuit în
Republica borfaşilor a început restauraţia Sistemului Ticăloşit. Oamenii aceştia se mişcă foarte rapid, sunt extrem
Ceva mai mult de 48 de ore au trecut de la NUP pe plagiatul lui
Până la acest moment, prezenţa la vot mă îndrituieşte să trag concluzia că în acest
Fundaţia Petrovic-Njegos, calchiată după vechile Fundaţii Regale şi condusă de Printul Nikola al II-lea, are
Duminica, in urma ispravii facute de Curtea Constitutionala a Restauratiei, am asistat la un nou
Pentru ca totul trebuia sa ajunga, intr-un anumit moment, in acest punct, numele fenomenului aparent
Afacerile preşedintelui Donald Trump sunt în conflict cu calitatea sa de om de afaceri. Newsweek
Nu cred că vreunul dintre cei din titlu, Traian Băsescu, Robert Turcescu, este în sine
Ludovic Orban e urmărit penal de către DNA şi şi-a retras candidatura pentru funcţia de
Share