Consensul naţional este cheia rezolvării ecuaţiei democraţiei în România

Share

În cele ce urmează, vom prezenta soluţii posibile la criza sistemică în care se află România. În centru – consensul naţional. Este posibil ca unele idei să fie greşite, dar acest text ar putea reprezenta o bază de lucru. Ideea de fond este că trebuie să folosim atacul PSD la statul democratic român ca pe o oportunitate ca să fim mâine mai puternici, prosperi şi liberi.

motto: “Când analizezi starea de fapt, nu te mărgineşti să constaţi că lucrurile stau foarte prost, apoi te duci la culcare, mulţumit, ci cauţi soluţiile pentru ca ele să stea cât se poate mai bine. Astfel, aplicând soluţiile găsite, ele vor sta într-o zi mai bine.”

Consensul naţional, în jurul ideii de democraţie şi pluralism, stat de drept, anticorupţie şi separaţia puterilor în stat

1. Opoziţia democatică din România trebuie să lucreze constant şi insistent, cu stăruinţă, la a edifica sustenabil consensul naţional în jurul ideii de consolidare a democraţiei în România.

Pluralism, stat de drept, anticorupţie şi separaţia puterilor în stat. Există poibilitatea, din nefericire, ca în perioada următoare factorii geopolitici să determine evoluţii tragice. Adică tribut de sânge şi noi teritorii naţionale pierdute de România, în cursul constituirii acestui consens naţional. Aceste evoluţii trebuie minimizate pe cât posibil sau anulate.

2. Opoziţia democratică din România trebuie să acţioneze, pe cât posibil, ca un tot unitar. Este obligată să treacă peste orgoliile mărunte, de grup. Peste aversiuni. Peste interesele personale pecuniare sau de orice altă natură. Peste diferenţele doctrinare existente.

Unitate pentru consensul naţional

La alegerile europarlamentare şi legislative, partidele de opoziţie democratice sunt obligate să dea un semnal puternic electoratului propriu că sunt unite. Dar, în acelaşi timp, noi credem că, dacă vor avea fiecare listele proprii, vor aduna mai multe voturi decât pe o listă electorală unică, pentru că vor lucra micropolitic, fiecare adresându-se unui electorat mai specific profilat.

La alegerile locale, dacă acestea sunt într-un singur tur, Opoziţia Unită trebuie să susţină un singur candidat la funcţia de primar în fiecare localitate şi să aibă fiecare listele proprii de consilieri locali şi judeţeni. La prezidenţiale, Opoziţia Unită trebuie să susţină un singur candidat.

Acord scris pentru consensul naţional

Este de preferat să aibă loc, între forţele democratice din România, semnarea unui acord scris, de tipul Declaraţiei de la Snagov din 21 iunie 1995, privind principiile directoare şi direcţiile pe care trebuie să le urmeze România în continuare. Declaraţia de la Snagov, în acest moment, este caducă.

PSD şi dependinţele sale politice oricum nu o mai respectă post factum, adică după intrarea în UE. Declaraţia aceasta oricum se referă la un consens preaderare, nu la ce se întâmplă postaderare. Semnarea unui astfel de acord între forţele politice din România ar fi un semnal de forţă important pentru electoratul din România.

Subsecvent, Opoziţia Unită trebuie să pună la punct un program de guvernare coerent, cu direcţii de urmat clare, oferind soluţii concrete la criza sistemică în care se află în prezent România.

Un semnal extern extrem de puternic

Iarăşi, acest program de guvernare ar da un semnal extern extrem de puternic, ce ar galvaniza susţinerea Occidentului. Comparativ, prin antinomie, un exemplu bun ar fi ce se întâmplă în Venezuela.

MUD (Mesa de la Unidad Democrática) este criticată adesea de stânga democratică (parţial cu argumente) pentru faptul că este divizată, că nu ar avea soluţii politice şi economice la criza în care este ţara şi că se mărgineşte la a critica puterea, nimic altceva.

3. Indiferent cât de mult va reuşi PSD de facto să distrugă o parte din echilibrul instituţional şi legislativ relativ din România actuală sau întregul sistem democratic, actualul establishment, aşa cum îl vedem noi încă acum, este sortit destrucţiei.

Într-un fel sau altul. Indiferent dacă PSD va reuşi să-l facă praf complet sau nu, actualul establishment democratic este sprijinit pe picioare de lut. Din 1990, ne-am dezvoltat democatic fără un substrat sustenabil. Încercările de a întări aceste picioare de lut pot fi parţial soldate eşecului.

România a evoluat

Diferenţa, în România de astăzi, este, credem noi, că acum ştim ce înseamnă democraţia liberală, cum funcţionează ea, mulţi români au cultură democratică, înţeleg politica şi funcţionarea economiei de piaţă.

Revenind, ce mai rămâne din actualul establishment democratic la următoarea fereastră de oportunitate poate fi folosit în noul proiect pentru o României democratică, pe care Opoziţia Unită este condamnată să îl pună la punct la un termen care ar putea fi cel mult finalul anului acesta.

Ulterior, ne pregătim de alegeri europarlamentare, în vară, şi prezidenţiale, la finalul toamnei, în care acest program va trebui cunoscut deja şi repetat cu insistenţă de toţi politicienii de opoziţie.

Dacă Opoziţia Unită nu o face, nu vom reuşi să construim sustenabil. Dacă nu vom reuşi să construim sustenabil, urmează noi ani de bâzâială sterilă în jurul aceloraşi probleme sistemice care se constată acum, chiar dacă partidele de opoziţie ajung din nou la putere.

Share