Consecintele promulgarii noului Cod al muncii

Share

Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului muncii. Anunţul în acest sens a fost făcut printr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, anunta Ziarul financiar.

foto: ZF

Consecintele sunt exact inverse celor pe care si le doreste puterea politica din Romania. Si presedintele Basescu, si premierul Emil Boc, si o covarsitoare parte a mediului de afaceri au afirmat acelasi lucru: ca acest nou cod va duce la o relansare economica, la deschiderea pietei muncii si la micsorarea somajului.

Ei bine, exista, dupa parerea mea, posibilitatea ca aceasta masura legislativa sa duca la o detenta economica mai mica sau mai mare, dar pretul platit de romani pentru aceasta va fi, in viziunea mea, enorm.

Codul Muncii – vedeţi aici cele mai importante modificări

Pana acum, companiile din Romania, prevalandu-se de o serie de motive, dintre care cel mai important invocat a fost si este criza economica si financiara, au concediat foarte multi salariati, de la top manageri si pana la gulere albastre.

Pentru ca au incalcat legea, s-au ales cu un numar fara precedent de mare de procese intentate de fostii angajati, pe care acestia le-au castigat sau, in mai putine cazuri, le-au pierdut.

De acum inainte, angajatorii vor putea sa dea afara pe cine doresc, cand doresc, fara sa se mai teama nici de procese. Defapt, reactia lor, presiunea extraordinara pusa asupra Romaniei, pe filiera transnationale – Fondul Monetar International, pentru a modifica in favoarea firmelor legislatia muncii, a fost determinata chiar de faptul ca aceasta ii deranja si nu le permitea sa impuna domnia bunului plac si arbitrariului.

Primul efect va fi un nou val de concedieri, astfel ca rata somajului va continua sa creasca. Apoi, ceilalti salariati, care vor continua sa lucreze si nu vor fi concediati, vor incepe, incetul cu incetul, sa fie determinati prin presiuni sa accepte contracte pe perioade limitate de timp, de cel mult trei ani.

In fine, cat vor lucra, vor lucra precum sclavii, cat este nevoie, pana la epuizare, pentru a-si castiga painea si a nu risca sa fie concediati. Starea de tensiune in firmele din Romania va creste. La fel functionarea retelelor clientelare. Angajarile pe prietenii, care si pana acum erau standard, vor deveni regula.

Ultima si cea mai tragica consecinta pe termen mediu va fi ca si in Romania, asa cum stau lucrurile in intreaga lume dominata de capitaluri private care dănţuie nestapanite, la bunul lor plac, personalul angajat cu contract individual de munca va deveni minoritar, iar forta de munca preponderenta, majoritara, va fi cea angajata cu contract temporar, ce poate fi reziliat oricand.

Acesta, dupa 1990, din momentul caderii Blocului Comunist, este idealul in viata al marilor afaceristi: sa lucreze cu cat mai putini salariati, sa-si subtieze fondurile de salarii si astfel sa-si majoreze profiturile.

Ceea ce nu inteleg ei este insa ca, subtiindu-si personalul si pastrand in functii de management tot mai putini oameni competenti si tot mai multi din cercul de cunostinte, prieteni si relatii, isi distrug afacerea.

Serviciile merg mai prost. Produsele scad valoric. Prestatiile firmelor la serviciile si produsele lor astfel devin mai putin cautate, cererea scade si firmele intra in criza. Atunci isi canibalizeaza in continuare cifra de personal si iar scad valoric serviciile si produsele pe care le ofera.

Acesta este unul dintre motoarele tipice economiei capitaliste prin care, nerespectandu-se principiul selectiei si promovarii valorilor in politica de personal, se produce un efect de banda de alergare, astfel: tot mai putin personal, tot mai prost platit, cerere tot mai mica, iar finalmente chiar faliment.

Acest efect de banda de alergare poate duce la relansarea crizei. Trebuie sa tinem cont de faptul ca ne aflam in Romania, unde puterea de cumparare si-asa este mica, iar populatia, in conditiile unor prestatii si produse de proasta calitate, poate sa ia decizii surprinzatoare.

Ca, de exemplu, aceea de a consuma dramatic mai putin decat consuma in prezent. Ceea ce ar putea fi tragic pentru mediul de afaceri. Acesta este un worst case scenario. Lucrurile ar putea sa evolueze si mai bine, dar in nici un caz si pentru salariati. A afirma acest lucru ar fi din partea mea o ipocrizie.

Decizia lui Basescu, de a promulga noul Cod al muncii, ar putea deveni, in perspectiva istorica, una dintre cele mai mari greseli ale celui de-al doilea mandat al sau ca presedinte al Romaniei. Efectele acestei decizii se vor vedea tot mai clar pe termen mediu si lung.

Share