home ECONOMIE Conflict de munca la Banca Comerciala Romana

Conflict de munca la Banca Comerciala Romana

Share

~in BCR nu mai exista contract colectiv de munca~

Negocierile reprezentantilor Federatiei Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana cu patronatul privind contractul colectiv de munca au esuat.

Desi salariatii s-au arătat flexibili si au acceptat sa reduca din revendicari, angajatorul refuza solutionarea oricarei revendicari.  De astazi salariatii BCR nu mai au contract colectiv de munca.

foto: Hello Pitesti

Ultima propunere a salariatilor nu a fost  solutionata favorabil, desi acestia au mai acceptat o propunere a  patronului.

In acest context, Federatia Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana a anuntat conducerea BCR, potrivit dispozitiilor legale, ca  exista toate premisele declansarii conflictului de interese la nivelul unitatii.

In acest moment, angajatorul ramane singurul responsabil pentru esuarea negocierilor purtate timp de peste 30 de zile, dar si pentru declansarea conflictului de interese la nivelul Bancii Comerciale Romane.

Daca in termenul prevazut de lege (2 zile lucratoare), conducerea BCR nu va oferi un raspuns  sau daca raspunsul nu va solutiona favorabil aceste revendicari, conflictul de interese se considera declansat.

De mentionat ca in acest proces de negociere, salariatii sunt singurii care au dat dovada de intelegere si flexibilitate. In consecinta, ei nu  pot fi acuzati si considerati raspunzatori pentru acest esec al  negocierilor si lipsa unui Contract colectiv de munca  la nivelul BCR.

Revendicarile salariatilor, referitoare la bonusurile care sunt legate in mod direct de performanta bancii, indexarea salariilor cu 50 % din indicele de inflatie comunicat de INS si majorarea salariilor de baza individuale brute cu 2 % solicitata pentru anul 2011, toate suspendate si neacordate  in ultimii doi ani,  au ramas nesolutionate si vor constitui obiectul conflictului de interese.

Ne asteptam ca in perioada urmatoare anumiti manageri sa faca presiuni si sa incerce, prin obstructionare si intimidare, impiedicarea membrilor de sindicat sa-si continue actiunile, chiar daca acestia respecta toate dispozitiile legale incidente.

Federatia Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana este hotarata sa sanctioneze orice fel de imixtiuni ale reprezentantilor angajatorului in activitatea sindicala sau orice abuzuri de natura sa ii impiedice pe acestia sa actioneze  in baza drepturilor garantate in cadrul  constitutional si legal.

Au existat incercari de acest fel din partea unor reprezentanti ai patronatului si cu ocazia celor doua proteste desfasurate pana acum (pichet in 25.02.2011 si greva japoneza din 1.03.2011) si ne asteptam ca  in perioada urmatoare sa apara astfel de situatii, poate chiar mai grave.

Atragem atentia ca de aceasta data , tinand cont de situatia in care ne aflam,  vom folosi toate parghiile legale  astfel incat drepturile  membrilor de sindicat sa fie respectate, inclusiv vom formula plangeri penale daca va fi cazul.

In masura in care patronatul va intelege sa gaseasca, in cele doua zile, solutii pentru solutionarea revendicarilor salariatilor, acestia sunt dispusi sa incheie Contractul colectiv de munca, astfel incat pacea sociala sa fie reinstalata la nivelul Bancii Comerciale Romane.

Daca angajatorul nu va intelege sa-si schimbe atitudinea fata de salariati si nu va solutiona in mod favorabil revendicarile salariatilor, vom parcurge, probabil, in saptamana 7–11 Martie 2011, etapa obligatorie a concilierii, asigurata de reprezentantul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, urmand ca, in  functie de rezultatul acestei concilieri, sa stabilim etapele urmatoare.

Din pacate, lipsa de responsabilitate sociala a angajatorului fata de salariati, materializata in hotararea de a lasa angajatii BCR fara contract colectiv de munca, a determinat doua dintre colegele noastre  sa aleaga o forma de protest extrema. Acestea m-au informat, in scris, ca intentioneaza ca de luni, 7 Martie 2011, sa intre in greva foamei.

Hotararea lor a fost determinata  si de lipsa dialogului real si contructiv la nivelul BCR, de  lipsa unor reactii concrete din partea angajatorului la toate sesizarile legate de stresul si hartuirea la locul de munca si de abuzurile de drept ale patronatului la diferite niveluri ierarhice.

Avand in vedere ca aceasta este o forma extrema de protest care afecteaza sanatatea si poate pune in pericol viata,  voi depune toate diligentele necesare pentru a le determina pe cele doua colege sa renunte la aceasta hotarare si sa  apeleze la alte forme de protest mai putin periculoase pentru sanatatea si integritatea lor.

Federatia Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana.
Presedinte,
Ciprian  Ionescu

Citeşte şi
Administrația Gradea refuză să negocieze Contractul Colectiv de Muncă pentru angajați

Negocierile pentru încheierea unui nou Contrat Colectiv de Muncă în Societatea Română de Televiziune începute Read more

Tribunalul Bucureşti a anulat diminuările de drepturi negociate de conducerea TVR

Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea depusă de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împotriva Societatăţii Română Read more

Tăriceanu: Timmermans se va ruga de PSD şi ALDE să-i dea voturi

Călin Popescu Tăriceanu continuă seria de declaraţii revoltătoare. De data aceasta, este vorba despre Frans Read more

Magistraţii refuză negocierile cu Viorica Dăncilă. Reacţia Alexandrei Lăncrănjan

Magistraţii protestatari refuză să negocieze ceva cu Viorica Dăncilă şi spun că mai întâi Guvernul Read more

Liviu Dragnea se teme să meargă în SUA şi nu are viză

Liviu Dragnea dorea să meargă în Statele Unite şi să participe la "Mic dejun cu Read more

Elliot Broidy a negociat cu Departamentul Justiţiei comisioane vs. libertate

Elliot Broidy, intermediarul lui Liviu Dragnea în relaţia cu Donald Trump, a frânt-o-n fericire. El Read more

ONG civice au discutat aproape degeaba cu Mihai Tudose

După întrevederea cu premierul Mihai Tudose, ONG civice au anunţat că rezultatul nu este îmbucurător. Read more

Tudose civicul. Detaliile întâlnirii de mâine, de la Palatul Victoria

Întâlnirea pe care o va avea miercuri prim-ministrul Tudose civicul naşte rumoare în PSD. Dar Read more

Mihai Tudose s-ar întâlni cu ONG civice pe 27 decembrie

Premierul Mihai Tudose a răspuns pozitiv solicitării ONG civice de a se întâlni şi a Read more

Trump: Tillerson şi-a pierdut timpul negociind cu Coreea de Nord

Președintele Donald Trump a spus că secretarul de stat Rex Tillerson pierde timpul, încercând să Read more

Share