home ECONOMIE, POLITICA Concedii fără plată în mai multe instituţii guvernamentale

Concedii fără plată în mai multe instituţii guvernamentale

Share

Nu mai sunt bani la bugete sau sunt tot mai puţini şi, din acest motiv, Guvernul se pregăteşte să dea concedii fără plată la o parte dintre funcţionari, de la Crăciun încolo, pentru trei săptămâni.

Concedii fără plată. Metoda a mai fost folosită în anii 90

Fostul ministru Daniel Constantin susţine că are informaţii potrivit cărora anumite ministere şi instituţii ar avea de gând să trimită o parte din salariaţi în concediu fără plată, până după sărbătorile de iarnă.

Metoda aceasta este tipică perioadelor de criză bugetară. Între anii 1992 şi 1996, Cabinetul Văcăroiu a guvernat atât de prost, că a dus ţara într-o criză bugtară generalizată.

Întreprinderile de stat nerentabile au început să dea faliment. Primul stadiu era invariabil trimiterea unei părţi a salariaţilor sau a tuturor acestora în concediu fără plată.

Trei săptămâni, concedii fără plată

Deputatul Pro România Daniel Constantin n-a precizat despre ce ministere ar fi vorba sau ce număr de salariaţi ar urma să fie trimişi în concediu fără plată, dar a precizat că ar fi vorba de aproximativ 3 săptămâni, de la Crăciun până după Anul Nou.

Ideea că Guvernul ar avea probleme cu banii la final de an este susţinută şi de senatorul PNL Daniel Funeriu. Acesta a declarat că are informaţii potrivit cărora la nivelul unor primării sunt restanţe salariale vechi şi de două luni către funcţionari sau instituţii aflate în subordine.

Speculaţiile legate de intenţia Guvernului ca, pe diverse căi, să diminueze chelutielile salariale cu proprirul aparat nu sunt o noutate. Chiar miercuri, funcţionari ai ANAF din mai multe judeţe au intrat în grevă spontană, speriaţi de zvonul că circa 25% dintre ei ar urma să fie puşi pe liber.

Contradictoriu

Inexplicabil, dar, în timp ce unii funcţionari sunt trimişi, aşa cum se spune, în conedii fără plată şi se pare că creşterea salariului minim de la 1 decembrie este incertă, ar urma să crească veniturile cadrelor didactice.

De la 1 Decembrie, fiecare cadru didactic primeşte 10% în plus, la salariu, spor de suprasolicitare! Apoi, de la 1 ianuarie, spor pentru condiţii vătămătoare.

Ministrul Ecaterina Andronescu a confirmat acordarea acestui beneficiu, dar încă nu a spus cât de mare este.

Astfel, salariul unui învăţător debutant va depăşi 3500 de lei, de la aproape 3200 de lei, în prezent. Totodată, un profesor cu peste 40 de ani vechime va ajunge să câştige 6500 de lei.

Ilogic

Este normal să creşti veniturile cadrelor didactice dacă învăţământul îndeplineşte un set de criterii de performanţă. De exemplu, dacă elevii şi studenţii ies de pe băncile instituţiilor de învăţământ mai bine pregătiţi.

Unde se vede acest lucru? În calitatea crescută a învăţământului, atunci când aceşti absolvenţi ajung, la rândul lor, cadre didactice şi cresc şi mai mult performanţele.

În calitatea cercetării, dacă ştii exact cîţi absolvenţi ai în domeniu şi că performanţele domeniului cresc. În fine, în funcţie de feed-back-ul mediului de business, care angajează, în loc ca absolvenţii cei mai buni să plece din ţară.

E cazul acum? ici vorbă. Ba, din contră, Ecaterina Andronescu este notorie pentru supranumele “Abramburica”,după un bacalaureat la care subiectele au devenit publice înainte de desfăşurarea examenului.

De asemenea, este renumită pentru supranumele Groparul Învăţământului Românesc, pentru că a reverat reforma profesorului Mircea Miclea.

Citeşte şi
Liderilor PSD le arde de dat tunuri financiare în vreme de coronavirus

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a cerut să fie modificat urgent a cadrului legal, Read more

Olguţa Vasilescu ordona să fie ca în Ditrău, în Craiova. “Fără unguri!”

În 2012, Olguța Vasilescu tocmai câștiga un mandat la Primăria Craiova. Ea și-a dorit ca Read more

Criză bugetară. Nu sunt bani pentru primării şi majorarea pensiilor

E criză bugetară şi se vede cu ochiul liber tot mai bine. Senatorull PNL Florin Read more

Rapid Bucureşti aproape că este echipa Primăriei Sectorului 1

Primăria Sectorului 1 a obținut dreptul de folosință a mărcii Rapid în schimbul a 5.000 Read more

Revista presei. Brent Valmar combinat cu Ioana Tariceanu

~Baciu de la ANRP prins in flagrant~Google+ suspenda profilurile alias si de firme~ce vrea sa-i Read more

Revista presei. USL, Prima Piscina

~Boc vrea sa-l dea jos pe seful agentiei de mediu~parlamentari pe linie de fuga~Apple dupa Read more

Revista presei. Conspiratia din spatele crizei?

~top 3 incasari restaurante~si o mazare poate avea sponsor mascat~zidul lui Ceausescu de la Targoviste Read more

Revista presei. La revedere, Bechtel!

~Spre faliment: Ternoelectrica si CNH~Regele ciobanilor~USL ar castiga alegerile degeaba~francul, calaul elvetian~temeri privind viitorul economiei Read more

Dorin Chirtoaca a fost reales primar al Chisinaului

Dorin Chirtoaca, candidatul PL și AIE la funcția de primar al Capitalei, a câștigat scrutinul Read more

A aparut numarul 8 al Revistei Miscarea

A aparut nr. 8 al Revistei Miscarea, publicatie lunara de specialitate dedicata transporturilor, scrisa de Read more

Share