home ECONOMIE Comisia Europeană atrage atenţia că România riscă o aterizare violentă

Comisia Europeană atrage atenţia că România riscă o aterizare violentă

Share

Creşterea economică a României riscă să fie afectată de lipsa reformelor structurale, constată Comisia Europeană. CE avertizează că recentele modificări riscă să submineze independenţa Justiţiei. Corupţia, persistentă la toate nivelurile, rămâne un obstacol pentru activităţile de afaceri.

Salarii neverosimile pentru medici şi profesori anunţate de Olguţa Vasilescu

Comisia Europeană: Lipsesc reformele structurale

În lipsa reformelor structurale şi a consolidării fiscale, creşterea economică optimistă a României riscă să fie urmată de o aterizare violentă. Actuala creştere economică puternică a fost stimulată în principal de consum, în timp ce investiţiile rămân modeste.

, spune Comisia Europeană. Nruxelles-ul afirmă că…

… Creşterea economică puternică reprezintă o oportunitate pentru reconstruirea sistemelor de amortizare fiscală şi pentru pregătirea economiei de perioade mai slabe. Ratele de inegalitate şi sărăcie rămân la niveluri ridicate, în pofida creşterii economice puternice. Unele reforme structurale au fost inversate în 2017, iar altele au stagnat.

Comisia Europeană, document de lucru transmis PE Consiliului UE, BCE şi Eurogrupului

Avertismentul a fost dat în document de lucru al Comisiei Europene transmis Parlamentului European, Consiliului UE, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.

“Progresele obţinute în combaterea corupţiei au fost din nou expuse riscurilor”, se spune în document. Astfel…

Asigurarea continuităţii reformelor precedente ar susţine transformarea României într-o economie de valoare mai mare şi ar îmbunătăţi rezistenţa economiei la eventuale perioade de scădere.

, precizează proiectul de raport pentru Evaluarea progreselor reformelor structurale, prevenirii şi corectării dezechilibrelor macroeconomice.

Comisia Europeană: Anticorupţia, pusă sub semnul întrebării

Ireversibilitatea progreselor în combaterea corupţiei a fost expusă riscurilor în ultima perioadă. Obţinerea în continuare a rezultatelor bune de către instituţiile judiciare specializate în combaterea corupţiei a fost pusă în mod amplu sub semnul întrebării de evenimentele din ultimul an.

Reformele în curs în cazul Legilor Justiţiei “riscă să afecteze independenţa Justiţiei şi să anuleze progresele obţinute în ultimii zece ani. În plus, instituţiile judiciare şi cadrul legal pentru combaterea corupţiei continuă să fie supuse unor presiuni intense”, subliniază Comisia Europeană.

Citeşte şi
Comisia Europeană a lansat un apel pentru depunerea proiectelor pentru susținerea libertății presei și a
Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles lista cu cei pe care i-ar dori in
România se află la un pas de intrarea în mecanismul premergător activării Articolului 7 din
Comisia Europeană are în vedere noi contramăsuri împotriva României, în urma relaxării legislaţiei anti-corupţie, a
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vrea ca Parlamentul să adopte un mandat-cadru, în pregătirea reprezentării
Dragnea este asistat în demersul de a da în judecată Comisia Europeană la Tribunalul Uniunii
Decizia Curții de Apel București de respingere a cererii autorităților turce de extrădare a jurnalistului
La scurt timp după apariţia Raportului MCV de toamnă privind România, Florin Iordache, președintele Comisiei
Comisarul european Julian King, responsabil pentru Uniunea securităţii, se va afla, luni, într-o vizită oficială
Viorica Dăncilă i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans.
Share