Comisia de Cultură din Senat a respins proiectul Prigoană privind trecerea presei scrise şi online în subordinea CNA

Share

Comisia de cultura, arte şi mijloace de informare a Senatului a respins ieri, în unanimitate de voturi, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.504 din 11 iunie 2002, a audiovizualului.

Proiectul de lege, care a fost depus şi susţinut de Silviu Prigoană împreună cu alţi parlamentari, pregătea transformarea Consiliului National al Audiovizualului într-un minister al presei.

Initiatorii solicitau ca întreaga presă scrisă, ziare, reviste, inclusiv presa online, sa fie acreditate prin lege si sa se subordoneze CNA, exact ca radiourile si televiziunile.

De asemenea, CNA era abilitat sa stabilească condiţiile si procedura pentru acordarea licenţelor pentru presa scrisă şi online, putând suspenda activitatea publicaţiilor pentru o perioadă de la una la şase luni sau pe termen nelimitat, prin retragerea licenţei.

Prezenţi la dezbatere, reprezentanţii FRJ MediaSind, Cristi Godinac şi Adrian Moise, Mircea Toma, reprezentantul Agenţiei de Monitorizare a Presei, Cristina Lupu, reprezentantul Centrului pentru Jurnalism Independent, si Cezar Ion, reprezentantul Asociaţiei Jurnaliştilor din România, au susţinut retragerea acestui proiect de lege, deoarece reprezintă un atac la libertatea de exprimare şi încalcă mai multe articole din Constituţia României şi convenţiile şi tratatele internaţionale.

Potrivit directivelor europene, statele pot să reglementeze doar sectorul audiovizual, argumente susţinute şi de Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Clubul Român de Presă.

Deşi Silviu Prigoană a încercat să susţină că prevederile legii se aplică doar pentru „site-urile şi presa scrisă care se declară de informaţii”, el a fost contrazis chiar de textul de lege propus, deoarece, la art. 10 alin 2.1 şi 2.1, acesta prevede ca autoritatea CNA se exercită în domeniul presă scrisă (ziare şi reviste) şi presă online (care reprezintă, în accepţiunea prezentei legi,”orice publicaţie de natură informativă ce are ca mediu de exprimare internetul”).

Preşedintele FRJ MediaSind, Cristi Godinac, a susţinut că această aberaţie legislativă este unică în lume şi este menită să pună în practică prevederile referitoare la vulnerabilitatea presei din Strategia de Apărare a Tării, prin care jurnaliştii sunt asimilaţi teroriştilor.

El a făcut referire la petiţia CSDR şi FRJ MediaSind, depusă în Parlamentul European şi afirmat că există riscul să se declanşeze procedura de infringement împotriva statului român, dacă astfel de atacuri împotriva libertăţii de exprimare nu încetează.

De asemenea, acesta a declarat că se simte jignit de afirmaţiile împotriva presei, făcute de Silviu Prigoană în „Expunerea de motive”, prin care se afirmă că aceste modificări sunt necesare, pentru a limita „otrava informaţională ce ne agresează zilnic, preponderent în presa scrisă”.

In replică, Silviu Prigoană a declarat că se simte jignit de afirmaţiile din comunicatul de presă al FRJ MediaSind, în care se afirmă că el este un parlamentar „certat cu libertatea de exprimare” şi a ameninţat că, dacă acest proiect de lege nu va fi votat, va propune ca CNA-ului să interzică radiourilor şi televiziunilor preluarea de ştiri din presa scrisă şi online ca surse de informare.

Din fericire, reprezentanţii tuturor partidelor politice în Comisia din Senat – George Severin, senator PSD, Radu F. Alexandru (PDL), Gheorghe Bârlea (PDL), Cristian Ţopescu (PNL) si Bokor Tiberiu (UDMR) au susţinut că acest text de lege nu poate fi acceptat, motiv pentru care, cu unanimitate de voturi, propunerea senatorului PDL Silviu Prigoană a fost respinsă.

Comisia de cultura, arte şi mijloace de informare a Senatului a respins ieri, în unanimitate de voturi, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.504 din 11 iunie 2002, a audiovizualului.

Proiectul de lege, care a fost depus şi susţinut de Silviu Prigoană împreună cu alţi parlamentari, pregătea transformarea Consiliului National al Audiovizualului într-un minister al presei. Initiatorii solicitau ca întreaga presă scrisă, ziare, reviste, inclusiv presa online, sa fie acreditate prin lege si sa se subordoneze CNA, exact ca radiourile si televiziunile. De asemenea, CNA era abilitat sa stabilească condiţiile si procedura pentru acordarea licenţelor pentru presa scrisă şi online putând suspenda activitatea publicaţiilor pentru o perioadă de la una la şase luni sau pe termen nelimitat, prin retragerea licenţei.

Prezenţi la dezbatere, reprezentanţii FRJ MediaSind, Cristi Godinac şi Adrian Moise, Mircea Toma, reprezentantul Agenţiei de Monitorizare a Presei, Cristina Lupu, reprezentantul Centrului pentru Jurnalism Independent, Cezar Ion, reprezentantul Asociaţiei Jurnaliştilor din România, au susţinut retragerea acestui proiect de lege deoarece reprezintă un atac la libertatea de exprimare şi încalcă mai multe articole din Constituţia României şi convenţiile şi tratatele internaţionale. Potrivit directivelor europene, statele pot să reglementeze doar sectorul audiovizual, argumente susţinute şi de Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Clubul Român de Presă.

Deşi Silviu Prigoană a încercat să susţină că prevederile legii se aplică doar pentru „site-urile şi presa scrisă care se declară de informaţii” el a fost contrazis chiar de textul de lege propus deoarece la art. 10 alin 2.1 şi 2.1 acesta prevede ca autoritatea CNA se exercită în domeniul presă scrisă (ziare şi reviste) şi presă online (care reprezintă, în accepţiunea prezentei legi,”orice publicaţie de natură informativă ce are ca mediu de exprimare internetul”).

Preşedintele FRJ MediaSind, Cristi Godinac a susţinut că această aberaţie legislativă este unică în lume şi este menită să pună în practică prevederile referitoare la vulnerabilitatea presei din strategia de apărare a ţării, prin care jurnaliştii sunt asimilaţi teroriştilor. El a făcut referire la petiţia CSDR şi FRJ MediaSind depusă în Parlamentul European şi afirmat că există riscul să se declanşeze procedura de infringement împotriva statului român dacă astfel de atacuri împotriva libertăţii de exprimare nu încetează. De asemenea, acesta a decarat că se simte jignit de afirmaţiile împotriva presei făcute de Silviu Prigoană în „Expunerea de motive” prin care se afirmă că aceste modificări sunt necesare pentru a limita „otrava informaţională ce ne agresează zilnic, preponderent în presa scrisă”.

In replică, Silviu Progoană a declarat că se simte jignit de afirmaţiile din comunicatul de presă al FRJ MediaSind în care se afirmă că el este un parlamentar „certat cu libertatea de exprimare” şi a ameninţat că dacă acest proiect de lege nu va fi votat, va propune ca CNA-ului să interzică radiourilor şi televiziunilor preluarea de ştiri din presa scrisă şi online ca surse de informare.

Din fericire, reprezentanţii tuturor partidelor politice  în Comisia din Senat – George Severin, senator PSD, Radu F. Alexandru (PDL) , Gheorghe Bârlea (PDL) , Cristian Ţopescu, (PNL) etc. au susţinut că acest text de lege nu poate fi acceptat, motiv pentru care, cu unanimitate de voturi, propunerea senatorului PDL Silviu Prigoană a fost respinsă.

Share