CNCD a fost implicat în conflictele şi scandalul din Agerpres

Share

Un responsabil Agerpres a reclamat MediaSind la CNCD, susţinând că este discriminat, ca şi soţia lui, la locul de muncă, de către liderul MediaSind, Cristi Godinac.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

În plin scandal privind declanșarea conflictului de muncă în Agenția Națională de Presă Agerpres, unul dintre directorii generali adjuncți ai instituției, Cristian Dan Durleci – Mateescu, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării – CNCD.

Acesta, ca și soția sa, Șef serviciu Juridic Agerpres, consideră că sunt discriminați și hărțuiți la locul de muncă de către președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, precum și de alte persoane cu funcții de decizie din agenție.

Cu o rapiditate demnă de o cauză mai bună, președintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, care, întâmplător sau nu, este chiar titularul dosarului deschis în urma petiției, l-a citat pentru audieri, pentru data de 4 iulie 2019, ora 11,00, pe președintele MediaSind, Cristi Godinac, pentru a da explicații în fața Consiliului.

Precizăm că respectiva petiție nu are nicio legătură cu discriminarea vreunei persoane la locul de muncă și nici cu hărțuirea unui director general adjunct și a soției sale. De fapt, atât directorul general adjunct, cât și soția sa sunt nemulțumiți de propunerea SRJ MediaSind – filiala Agerpres, discutată și în cadrul Comisiei paritare din data de 27 mai 2019 de a se face o reorganizare/restructurare pe criterii obiective, de sus în jos, începând cu diminuarea unui post de director general adjunct, transformarea direcțiilor în servicii, a serviciilor în birouri și a comasării/desființării unor birouri, astfel încât salariaților Agerpres să nu le fie diminuate cu 15% veniturile sau, chiar mai grav, să se ajungă la disponibilizări din cauza restricțiilor bugetare.

Simțindu-se vizat de aceste propuneri, directorul Durleci face referire în plângere și la adresa trimisă premierului României, ministrului finanțelor publice, ministrului Muncii și președinților celor două comisii de specialitate ale Parlalemntului, prin care MediaSind – Filiala

Agerpres solicita câteva clarificări juridice în ceea ce privește reorganizările propuse, precum și asupra competențelor manageriale pe care trebuie să le îndeplinească un director general adjunct care coordonează și redacții, mai ales când acesta recunoaște că are doar studii medicale, specializarea masaj și kinetoterapie.

De asemenea, directorul general adjunct este nemulțumit și de faptul că observatorul MediaSind în Consiliul Director – CD i-a cerut șefei Serviciului Juridic, Mihaela Durleci-Mateescu, în cadrul ședințelor CD, explicații juridice privind nesesizarea, de către conducerea Agerpres, a instituțiilor abilitate de lege pentru cercetarea unor fapte semnalate în Raportul Comisiei de Etică și Disciplină, catalogate de lege drept infracțiuni și atribuite Redactorului șef al Redacției Video.

Este vorba de suspiciuni de fals, uz de fals, de folosirea în interes personal a mașinii de serviciu, de achizionarea la prețuri exorbitante a unor obiecte de inventar pentru Redacția Video care nu au fost folosite niciodată, de abuz în funcție împotriva propriilor subordonați, etc.

În urma probelor administrate, audierii martorilor și a cercetării disciplinare, Comisia de Etică și Disciplină din Agerpres, formată din 7 membri (3 din partea angajatorului, 3 din partea organizației sindicale reprezentative și unul din partea salariaților ales prin vor secret) a propus, cu unanimitate de voturi, desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă a Redactorului Șef de la Redacția Video, propunere respinsă însă de către Directorul General în urma unui Ordin întocmit și avizat de șefa Serviciului Juridic.

Este interesant că, în această cauză de la CNCD, în sprijinul său, familia Durleci l-a propus ca principal martor tocmai pe Redactorul Șef al Redacției Video, alături de Directorul Tehnic, Directorul Financiar și de Redactorul Șef care coordonează și secția în limba maghiară. Surprinzător este și faptul că în plângerea către CNCD se află pasaje întregi din Procesele verbale întocmite de secretara CD, soția petiționarului, documente care nu sunt semnate de către observatorul MediaSind în CD, așa cum prevede legea.

Plângerea Directorului General adjunct la CNCD este, de fapt, expresia nemulțumirilor acelor persoane cu funcții de decizie din Agerpres care sunt vizate de reorganizarea/restructurarea Agerpres în baza unor criterii obiective, în folosul angajaților propusă și susținută de SRJ MediaSind.

Așa cum a procedat de fiecare dată, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu se va lăsa intimidat și nu va ceda în fața niciunei presiuni, de oriunde ar veni ea. De fiecare dată, MediaSind a apărat drepturile profesionale și sindicale ale membrilor săi, în acord cu prevederile statutare și cu legislația română.

Din acest motiv, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind reiterează solicitarea făcută premierului României în data de 5 iunie 2019 ca, prin pârghiile decizionale pe care le deține, să modifice prin OUG Legea Agerpres pentru ca angajații agenției să poată să fie coordonați la nivel de Consiliu Director de persoane cu experiență în domeniul mass-media, de profesioniști care să respecte meseria de jurnalist și care să asigure o finanțare decentă acestei instituții care, în acest an, a împlinit 130 de ani de existență.

Departament Comunicare SRJ MediaSind
Bucureşti, 3 iulie 2019

Share