CNA sanctioneaza Realitatea TV pentru chestiuni de jurnalism

Share

Azi, CNA a decis administrarea a cinci somatii publice pentru cinci posturi de televiziune: Prima TV, Pro TV, Pro Cinema si Kanal D.

Inca doua posturi de radio, Europa FM si Radio ZU, au primit tot somatii publice, insa pentru reclama mascata, iar Radio ZU a mai primit si o amenda, pentru folosirea in eter a expresiilor licentioase.

Din punctul meu de vedere, iese in evidenta cazul Realitatea TV, care se face din nou de bafta si de poveste.

Ok, carcotasii vor spune ca am eu ceva cu postul de televiziune patronat de Vantu, dar, in timp ce Consiliul National al Audiovizualului ii trage de maneca pe altii pentru expresii licentioase, publicitate mascata sau clasificarea programelor, Realitatea TV e din nou caz aparte: nu respecta norme elementare de deontologie profesionala.

Citam din documentul CNA:

“În cadrul emisiunii de dezbateri „Ora de foc”, difuzată în ziua de 17.03.2010, au fost încălcate prevederile art. 3 alin. 2 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 potrivit cărora:

„Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.”

Pe parcursul emisiunii a fost redată înregistrarea unei convorbiri telefonice, cu menţiunea afişată: convorbire telefonică reporter-Constantin Bălăşoiu, director general CE Craiova.

La sesizarea unuia dintre invitaţi, domnul Marcel Hoară, cum că vocea înregistrată nu este cea a directorului general al Complexului Energetic Craiova, atenţionarea sa nu a fost luată în considerare de către cei doi moderatori. De asemenea, nu s-a dat curs solicitării invitatului de a fi sunat adevăratul director pentru comparaţie.”

Spre a putea compara, iata mai jos o redare simplificata a statiilor sanctionate si a motivelor sanctionarilor:

Radio ZU – amenda 15.000 de lei: emisie cu continut editorial cu “expresii licenţioase, comentarii pe teme sexuale şi subiecte nepotrivite în raport cu ora de difuzare”;

Prima TV, Pro TV, Pro Cinema şi Kanal D – somaţie publică: pentru ca “radiodifuzorii nu au respectat prevederile legislaţiei audiovizuale referitoare la integritatea programelor audiovizuale şi la clasificarea producţiilor audiovizuale în funcţie de gen şi temă”;

Europa FM – somatie publică: reclama mascata;

Radio 21 – somaţie publică: reclama mascata.

Share