home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI CNA, amendă jenantă pentru România TV, pentru fake news

CNA, amendă jenantă pentru România TV, pentru fake news

Share

România TV serveşte fake news jenante în programele sale, iar CNA cadoriseşte oficina cu nişte amenzi jenante, care pot fi plătite şi de unele persoane fizice, darmite Ghiţă-TV.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat România TV cu 10.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale în domeniul informării obiective a publicului, prin prezentarea deformată a unor informaţii despre prezentatorul Cosmin Selesi şi despre o candidată independentă la Primăria Constanţa.

„Ştirile având ca titluri ‘Infectari în showbizz, vedete care stau cu sufletul la gură; Ultima oră: Încă două vedete confirmate cu coronavirus; Surse: Cosmin Selesi şi Adriana Trandafir, infectaţi cu coronavirus’ din cadrul emisiunilor ‘Breaking news’ ora 17,00, ‘Stirile România TV’ ora 18,00 din 18.06.2020 şi, respectiv, ‘Candidat la Primăria Constanţa, acuzat de legături cu MAFIA; Nicoleta Ploscaru, filmată la petrecerea unui temut interlop’ din ediţii din 21.08.2020 ale emisiunii informative ‘Stirile România Tv’ au fost transmise cu încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi a prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Pentru emisiunea „Ştirile România TV” din 21.08.2020 s-a reţinut şi nerespectarea dispoziţiilor art. 40 alin. (3) din Cod”, informează CNA.

Potrivit reclamaţiilor şi monitorizărilor CNA, în cadrul emisiunilor România TV menţionate Cosmin Selesi a fost prezentat ca fiind infectat cu COVID-19, trei zile mai târziu fiind furnizată informaţia că testul acestuia a fost negativ.

Radu Herjeu, cel care a propus cuantumul amenzii, a afirmat că informaţia potrivit căreia prezentatorul Antenei 1 este suspect de COVID-19 nu era de interes public.

„Trebuia făcut un gest minim – să fie sunat sau să se amâne ştirea până se confirmă. Nu înţeleg această apetenţă pentru a da o ştire neverificată. Au fost oameni care poate nu au mai vorbit cu el pentru că aţi dat voi ştirea aia. Genul acesta de inconştientă de a arunca informaţii neverificate care pot afecta vieţile unor oameni nu îl pot înţelege”, a spus Herjeu.

În reclamaţia candidatei Nicoleta Ploscaru se precizează că postul de televiziune România TV „aduce atingere demnităţii şi onoarei” sale cu scopul de a-i „discredita candidatura”. „Prin încălcarea legislaţiei audiovizualului, reprezentanţii postului nu m-au contactat pentru a-mi solicita punctul de vedere”, precizează reclamantă.

Share